tiistai 21. helmikuuta 2023

LORDI STANLEY SOKAISEE?

             Jälleen on se aika vuodesta, kun siirtorajan takaraja alkaa lähestymään. Kolmas päivä maaliskuuta perjantai-iltana Suomen aikaa pelaajakauppojen takaraja menee kiinni. Jotkut, yleensä menestyvät, seurat tekevät omat liikkeensä jo hyvän matkaa ennen tuota päivää. Ja olemme nähneetkin jo kolme isompaa pelaajakauppaa.


            New York Islanders aloitti hommaamalla pian 28 vuotiaan, Bo Hovartin Vancouverista. Hovart oli Vancouverin kapteeni ja on pelannut pitkään kestäneistä siirtohuhuista huolimatta uransa tehokkainta jääkiekkoa. Pelaajat ovatkin usein parhaimmillaan 23-29 vuoden ikäisinä. Jotkut harvat myös joko ennen tai jälkeen, vain aniharvat molemmista päistä venyttäen tuota ikähaarukkaa. Toiseen suuntaan meni Anthony Beauvillier ja Aatu Räty. Rätyssä on paljon potentiaalia ja väläytellen päässyt jo showssa esiintymään, Beauvillier taas on 25-vuotias todella monikäyttöinen pelaaja.

            Tuossa pelaajakaupassa välitön voittaja oli Islanders, mutta pitkällä tähtäimellä se saattaa olla myös Canucks. Taisi olla hyvä kauppa molemmille seuroille. Islanders yrittää olla Play off joukkue ja panostaa tähän kevääseen, kun taas Canucks aloittaa uudelleen rakennuksen.

            Seuraava kauppa nähtiin New York Rangersin ja St. Louis Bluesin välillä. Manhattanille suuntasi 31-vuotias Vladimir Tarasenko ja kylkiäisenä pian 27- vuotias suomalaispuolustaja, Niko Mikkola. Bluesin suuntaan meni lähinnä prospekteja, vielä mittaamatonta tulevaisuutta myös varauksien muodossa.

            Rangersilta hyvä kauppa, vaikka kieltämättä Tarasenkon ura on laskusuunnassa. On mennyt jo ylempänä mainitun ikähaarukan yli. Tässä kaupassa on kuitenkin jo välittömästi todennettuakin synenergiaa, sillä Tarasenko on Artemi Panarinin hyvä ystävä ja kaksikolla on pitkä yhteinen historia myös. He olivat ketjukavereita, kun venäjä voitti 12 vuotta sitten 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Tämä kauppa pumppaa tästä kaksikosta kaiken ulos tänä keväänä. Mikäli Rangers ei menesty, näyttää kauppa ajavan Rangersin yhä lähemmäs uudelleen rakennusvaihetta.

            Kolmas ja viimeisin siirto oli 32-vuotiaan Ryan O'Reillyn siirto St. Louis Bluesista Torontoon. Mukana meni 31-vuotias nelosketjun luottomies Noel Acciari. St. Louis sai etenkin varausten muodossa kasan vielä lahjapaketeissa olevaa tulevaisuutta. Moni oli varmaan O'Reillyn siirrosta innoissaan. Itse en ole ihan varma, kannattiko Maple Leafsin antaa niin paljon pois tulevaisuutta saadakseen O'Reillyn.


            O'Reillyn parasta ennen päivä on mennyt ja O'Reilly on lihaa. O'Reilly tuo kaksi asiaa joukkueeseen. Hyvän aloittajan ja kokemusta koppiin. Mutta eikö nuo asiat olleet jo kunnossa ilman tätäkin? Oliko tämä Maple Leafsin ongelma? Joukkueella on mm yli tuhat NHL runkosarjaottelua pelannut John Tavares keskellä, joka on järkyttävän paljon parempi pelaaja kuin O'Reilly. Mielestäni Maple Leafs hankki O'Reillyssä elävän museonähtävyyden, joka hidastaa heidän peliään.

            En olisi yllättynyt, jos vielä ennen siirtorajan takarajaa nähtäisiin lisää joskus ratkaisevina pelaajina olleiden pelaajien liikutteluja. Ja usein noissa joukkueet luopuvat aika paljosta. Tietysti riskejäkin pitää ottaa tulosurheilussa, mutta miksi niitä otetaan hankkimalla eläviä legendoja, eikä tämän päivän ratkaisijoita?  

            Kuka sitten lopulta voittaa? Mun papereissa on enää kaksi vaihtoehtoa. On huomioitava, että Stanley Cupin saadakseen sinulla täytyy olla maalivahtipeli, puolustuspeli, hyökkäys ja valmennus kunnossa. Näen, että vain kahdella nuo ovat ja heidän tekemisissään näkyy harmonia, sekä syvyys. Molemmat joukkueet tulevat idästä. Boston ja New Jersey. 

            Tämä kaveri voi olla kesäkuussa Conn Smythe voittaja
 

Onni Vähäaho, Nivalassa 21.2.2022 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti