perjantai 3. helmikuuta 2023

TUOKO BEDARD UUDEN TASON NHL:N?

             Kesän 2023 tuleva pomminvarma NHL:n ykkösvaraus tulee olemaan hyökkääjien osalta viides erityinen tapaus vuodesta 1979 alkaen laskettuna. Vuonna 1979 liiga sai Wayne Gretzkyn. Gretzky oli aikakaudellaan hurjan dominoiva, mutta sai yhden NHL historian lahjakkaimman sparraajan Mario Lemieux´sta vuonna 1984. Olisiko Lemieux kaikkien aikojen pisteykkönen, jos hänen terveys olisi kestänyt. Lemieux´lla oli paljon ongelmia mm lantion ja selän kanssa ja joutuu taistelemaan vastujien lisäksi myös syövän kanssa? Gretzky teki huikeaa jälkeä kaiken aikaa, mutta Lemieux tuntui aina pelaamaan päästessään venyttävän järjen kattoa. 

            1992-1993 kaudella nähtiin yksi käsittämättömyyden huipentuma Lemieuxlta. Mario aloitti 12 pelin maaliputkella ja pistetahti enteili jopa Wayne Gretzkyn yhden kauden piste-ennätyksen (215) lyömistä. Tuon kauden tammikuun 12.päivä Lemieux sai syöpädiagnoosin ja oli aggressiivisten sädehoitojen vuoksi sivussa kaksi kuukautta pelistä. Eikä tuo aika ollut lomaa, harjoittelua tai muutakaan positiivista vaan taistelua syöpää vastaan. Maaliskuussa palattuaan kaukaloon hän oli 12 pistettä jäljessä pistepörssin ykköstä, Pat LaFontainea. Ja mitä tapahtui? Lemieux tälläsi mm kaksi viiden maalin iltaa ja nousi pistepörssin voittoon 160 pisteen saldollaan vain 60 pelissä, jättäen LaFontainen 12 pisteellä kakkoseksi. Eli kuukauden jaksolla Lemieux teki 24 pistettä enemmän kuin pistepörssin kakkonen. Täydellä kaudella pisteitä olisi tuolla tahdilla tullut 219. 

            2005 vuonna tuli jo 13-vuotiaana katseet itseensä vetänyt huippulahjakas Sidney Crosby liigaan. Harvoin 18 vuotiaat pelaajat ovat täysin valmiita NHL -liigaan ja parhaimmatkin pelaajat tarvivat usein kokemusta rinnalle, sekä seurajohdolta kärsivällisyyttä. Crosby venytti puolestaan näitä rajoja olemalla heti hyvä molempiin suuntiin kenttää ja teki heti tulokaskaudellaan 102 pistettä. Vain edesmennyt Dale Hawerchuk oli tehnyt pisteen enemmän aikaan 18 vuotiaana tulokaskauttaan pelatesssan. Crosby profiloituikin ennen kaikkea voittajaksi. Crosby on voittanut aivan kaiken, mitä jääkiekossa voi voittaa. Maailmanmestaruus, Olympiakulta ja Stanley Cup kolmeen kertaan. 16 vuosi Penguinsin kapteenina. Liki 1500 tehopistettä ja ollut ratkaisemassa useita tärkeitä otteluja. 

            2015 vuonna tuli sitten Connor McDavid. McDavid on mielestäni tähän mennessä nähdyistä jääkiekkoilijoista absoluuttisesti mitattuna varmasti kaikkein paras. McDavidin luistelu ja pelinopeus saa näyttämään hyvätkin pelaajat hitailta ja hän tuntuu vetävän kokoajan omalla tasollaan muihin verraten. Viides pistepörssin voitto tulossa. Joukkuetasolla hän ei ole saanut vielä menestystä. Se on seuraava askel, mutta McDavid on jääkiekon armandduplantis, pelaaja vailla todellista haastajaa. Vai tuleeko sellainen hiljalleen tulevana syksynä NHL -uran aloittavasta Connor Bedardista? Kukaan tuskin ajatteli 80 ja 90-luvulla, että joku voi lyödä vielä Gretzkyä ja Lemiuxta paremmaksi, mutta niin vain McDavid löi. 

            Connor Bedard tuo tiskiin itsessään aivan uudenlaisen pelaajan. Kuinka moni on nähnyt tämän erikoisen lahjakkuuden pelejä? Todella mielenkiintoinen paketti, joka sisältää hyvin erikoisen sekoituksen huippuominaisuuksia. Bedardin laukaus on käsittämätön nopea ja tarkka. Mausteena erikoinen tekniikka laukoa ja se mystinen rannevippaus. Tämä tulee tekemään maalivahtien työn todella tuskaisesta kaudesta 2023-2024 alkaen. Bedardilla on lisäksi kaksi ns. "Lemieux ominaisuutta". Ensinnäkin peliäly ja toisena taito hidastaa peliä itselleen edulliseksi. Bedardilla on ilmiömäinen kyky peittää aikeensa ja avata sillä tavoin joko toisille tai itselleen tilaa. Hän voi iskeä pelissä monin tavoin - syöttämällä ketjukaverille avopaikan tai laukaista nopea laukaus täysin yllättäen. 

    TIESITKÖ - BEDARDILLA ON SILMÄT SELÄSSÄKIN?
 

            Bedard voisi olla nopeampi, mutta hän on juuri nyt 17-vuotta ja voiman lisäys auttaa siihen, samoin kuin puolustupelaamiseen, joka on vielä heikkous. Bedardin luistelunopeus riittää kuitenkin ylivertaisen kiekonhallinnan - ja kyvyn hidastaa peliä - ansiosta. Erityistä Bedardissa on ennen näkemätön halu olla tuhoisa hyökkäyspäässä ja ratkaista kaikki pelit. Jos Bedardilla on viisi tehopistettä, hän haluaa tehdä kuudennen. Bedard ei mukavoidu missään tilanteessa. Bedard on kuin ärsytetty hyeena, iskemässä kaiken aikaa. Bedard tulee olemaan todella tehokas hyökkäyspäähän heti alusta alkaen. Mutta kuinka tehokas? 


Tässä lista ennen 19-vuotis syntymäpäiviään eniten pisteitä NHL-uralla tehneet pelaajat:

1. Dale Hawerchuk,         103p

2. Sidney Crosby,             102p

3. Steve Yzerman,             87p

...

5. Wayne Gretzky,            69p

...

8. Patrik Laine,                   64p

9. Nathan MacKinnon,        63p

 

Tässä lista ennen 21-vuotis syntymäpäiviään eniten pisteitä NHL-uralla tehneet pelaajat:

1. Wayne Gretzky,              437p

2. Dale Hawerchuk,            296p 

3. Sidney Crosby,                294p

...

5. Mario Lemieux,              241p

...

9. Steven Stamkos,             213p

14. Connor McDavid,         198p 

 

Tässä lista ennen 26-vuotis syntymäpäiviään eniten pisteitä NHL-uralla tehneet pelaajat:

1. Wayne Gretzky,              1459p

2. Mario Lemieux,              885p

3. Dale Hawerchuk,             848p

...

5. Connor McDavid,            776p

...

8. Jaromir Jagr,                    700p

...

12. Sidney Crosby,               665p

...

14. Jari Kurri                        644p

 

                 Tilasto osoittta kuinka ylivoimaisia olivat aikoinaan Gretzky ja vain kourallisen pelejä pelannut Lemieux. Ja sen, että Connor McDavid on kovassa nousussa, mitä pidemmälle hänen uransa menee. Mielenkiintoista päästä seuraamaan, millaiseen tahtiin Connor Bedard pääsee syksyllä alkavalla urallaan. Esim. Connor McDavid teki eka kaudella 45 peliin 48 pistettä. Mitä mieltä lukijat on, millaiset tehot Bedard tulee takomaan tauluun 118 vuotiaana tulokkaana? 60p vai yli 80p vai jotain muuta?

        Tästä näkee hyvin tuon laukauksen murhaavan tehon

Onni Vähäaho, Nivalassa 3.2.2023

2 kommenttia:

  1. Oma pisteveikkaus Bedardille tulokaskaudelle 2023-2024 on 111 pistettä (43+68). Mikä sinun veikkaus on?

    VastaaPoista
  2. Toki riippuu mihin joukkueeseen pääsee, mutta mikäli pelimiehiä vielä ympärillä, niin yltää 108p(41+67). Muutoin jää alle 100p

    VastaaPoista