keskiviikko 22. helmikuuta 2023

NHL DRAFT POHDINTAA

                  Katsotaanpa vuonna 2002 tai myöhemmin syntyneiden eri draft vuosien pelaajien kehittymistä. Esimerkiksi vuonna 2020 varattiin 15.9.2002 tai sitä aiemmin syntyneitä pelaajia. Tulevana kesänä varataan 15.9.2005 tai sitä aiemmin syntyneitä pelaajia.

                  Aloitetaan viime vuoden draftista. Ykkösenä pääsi varaamaan Montreal Canadiens, joka varasi lahjakkaan Slovakki-hyökkääjä, Juraj Slafkovskyn. Lähelle varaustilaisuutta saakka oli lopulta neljäntenä Seattleen varattu Shane Wright ykkösehdokas, mutta viimeisinä kuukausina hän alkoi menettämään osakkeitaan. 18 -vuotiaat kärkivarauksetkaan eivät ole kovinkaan usein vielä valmiita hyppäämään NHL:n ja tulosketjuihin.

                  Esim. Wright pelaa edelleen junnuliiga OHL:ssä. Wright kävi pelaamassa syksyllä 8 peliä (1+1) Seattlessa, mutta vielä ei paukut riittäneet. Vuodenvaihteessa hän kipparoi Kanadan alle 20 -vuotiaiden kisoissa MM-kultaan. Wright saalisti 7 pistettä yhtä monessa ottelussa. Häntä 1,5 vuotta nuorempi Connor Bedard puolestaan dominoi samassa joukkueessa ja teki ennätykselliset 23 pistettä. Bedard on tulevan kesän varaustilaisuuden ykkösnimi.

                  Vuoden 2022 ykkösvaraus pelasi 39 peliä ja keräsi 10 (4+6) tehopistettä ennen kuin loukkasi vasemman polvensa ja on melkoisella varmuudella loppukauden sivussa. 225 varauksesta vain neljä on pelannut tällä kaudella. Kertoo paljon NHL:n hyppäämisen vaativuudesta. Suomalaisista ykköskierroksella v.2022 varattiin Joakim Kemell (17.varaus) Nashvilleen ja Brad Lambert (30:s) Winnipegiin. Molemmilla on vielä melkoinen matka nykytasosta NHL-tasolle. Molempien urat on lisäksi taantuneet vuoden aikana. Joskus hyppy jopa 18-vuotiaista 20-vuotiaisiin karsii sakkia. Toivotaan, että pojat saa vielä ns. juonesta kiinni.

                  2021 vuoden varaukset täyttävät tänä vuonna 20-vuotta. Katsotaanpa, mikä siellä on tilanne tällä hetkellä, kun varauksesta on aikaa vajaa pari kautta. Aloitetaanpa ensin sillä, että 2021 draftistakaan ei ole vielä NHL:ssä tähän mennessä pelannut kuin 12 varausta, joiden joukossa vasta 52.varattu Aatu Räty, joka jo ehdittiin treidatakin Islandersista Canuckseihin.

                  2021 draftin paras pisteykkönen on Columbuksen 12:sta varattu Cole Sillinger. Hänellä on nyt kasassa 39 pistettä, 131 ottelussa. Sillinger kasasi tulokaskaudella 31 pistettä, 79 ottelussa, mutta on kärsinyt tällä kaudella ns. ”toisen kauden kirouksesta” ja saanut kasaan vain kahdeksan pistettä, 52 ottelussa. 2021 vuoden kolme kärkivaraajaa näyttivät onnistuneen valinnoissaan harvinaisen erinomaisesti. Koko draftin ykkösvaraus, isokokoinen Owen Power luutii Buffalon alakerrassa isoilla minuuteilla ja vakuuttavalla pelillä. Kylkiäisenä pisteitäkin on alkanut ropista, nyt kasassa 20. Todella kypsänoloista peliä.

                  2021 draftin kakkosena huudettiin Matthew Beniers, joka on voittamassa mitä ilmeisimmin tänä vuonna vuoden tulokas titteliä. Beniers pelaa Seattlen ykkössentterinä ja on kerännyt 55 ottelussa 40 tehopistettä. Vakuuttavaa ja monipuolista peliä Beniersiltä. Varaustilaisuuden kolmantena huudettiin Mason McTavish Anaheimiin. McTavish on pelannut myös kelpo tulokaskautta (viime vuonna 9.peliin kolme pistettä) liigan pohjakastin joukkue Anaheimissa, keräten tähän mennessä 32 pistettä, 57 ottelussa. McTavish muistuttaa paljon 20 vuotta sitten NHL uransa lopettanutta Adam Deadmarshia. McTavishilla on paljon sisäänrakennettua. Onhan hän 18 ja 20-vuotiaiden maailmanmestari, sekä v.2022 voitti 20-vuotiaiden MM turnauksen parhaanpelaajan palkinnon. Tänä vuonna tuon tittelin voitti Connor Bedard. McTavishista voidaan myös sanoa, että on pelityyliltään köyhänmiehen Matthew Tkachuk = ei niin hyvä, eikä ilkeä, mutta jotain samaa.

                  2020 vuoden draftin pelaajia on liigassa ennättänyt pelata nyt yhteensä 34, joista vain yksi suomalainen, mutta toki sitten ihan tasokas sellainen. Nimittäin Anton Lundell varattiin Floridaan numerolla 12. Lundell on nyt tuon draftin pelaajista viidenneksi tehokkain, keräten tähän mennessä 71 tehopistettä, 116 otttelussa. Hieno startti uralle ja roolihan on varsin iso tämän kauden pantterijoukkueessa. Hyvältä näyttää Lundellin osalta. 2020 vuoden draftin ykkösenä huudettiin Alexis Lafreniere, joka on draftin kolmanneksi tehokkain 80 pisteellään, 191 ottelussa. Lafrenierestä osa (myös minä) odotti hieman enemmän ja uran alku on tuntunut hieman verkkaiselta.

                  2020 draftin ylivoimainen tehomies on Ottawaan numerolla kolme varattu Tim Stutzle, jolla on jo 146 pistettä, ainoastaan 184 ottelussa. Vuoden 2020 drafista NHL:n murtautunutta pelaajalistaa katsellessa, alkaa sieltä jo näkyä selvästi enemmän hyvään uraan kykeneviä pelaajia. Yksi mielenkiintoinen pelaaja on Montrealin puolustaja Justin Barron (25.varaus), joka oli osana treidissä, jossa Artturi Lehkonen tuli ratkomaan mestaruutta Coloradoon. Luulenpa, että tuo treidi hyödyttää vielä jälkikäteen Montrealiakin, sillä he saivat lupaavasti pelanneen Barronin lisäksi myös kakkoskierroksen varauksen vuoden 2024 draftiin.  

                  Eli tässä kävin nyt kolmen viimeisen NHL draftin sisääntulosta koosteen näiden draftejen kärkivarauksista. Selvästi draftista näkyy kestävän, ennen kuin monikaan huippulupauksista pääsee huippurooleihin, saati edes NHL:n. Kerrattakoot, että 2020 vuoden draftistakin vasta 34 on kokenut kirkkaat valot.

                  Jos sen verran kurkistetaan vuoden 2019 drafiin puolelle, että sieltäkään NHL:ssä ei ole pelannut vielä neljän kauden aikana kuin 65 eri pelaajaa, on NHL:n sisääntuloon haasteellisuus varmasti kaikilla lukijoilla hallussa.

                  Tätä vasten onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, kun liigaan ensi syksynä, tulevassa draftissa varattavissa oleva, Connor Bedard luistelee isoista ovista sisään. Monenlaista perspektiiviä olen koittanut menneissä kirjoituksissa luoda, mutta otetaan nyt vielä yksi lisää. Vuoden 2019 ykkösvaraus, yksi tämän hetken parhaista supertähdistä, Jack Hughes, keräsi ensimmäisellä kaudella 21 tehopistettä. Silti uskon, että Bedard ei jää ainakaan alle 60 tehopisteen. Odotukset on kovat. 

                    Treenit huipulle ovat monipuoliset


Onni Vähäaho, Nivalassa  22.2.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti