keskiviikko 1. tammikuuta 2014

POISTUNEET 2013 Vol.1/3

                        Viime vuoden tapaan teen kunniaa kuluneena vuonna poistuneille, julkaisemalla oman poistuneet sarjan tällekin vuodelle. Viime vuoden sarjaa voit muistella tästä.. tästä ja tästä....


11.1.2013:   Kaj Lindén, 81, tunnettiin MTV3 kanavan karismaattisena uutisankkurina. Tässä hänen muistelo tribute. Lindén kuoli pitkälliseen sairauteen. "Kaitsu osasi objektiivit, muisti vuosiluvut ja soitti selloa" -Pirkko Arstila- pitkäaikainen työkaveri sanoo Lindénistä.

16.1.2013:   Noé Hernández, 34, voitti Sydneyn Olympialaisissa hopeaa 20km kävelyssä. Hän saavutti myös hyviä sijoituksia MM-kisoissa. 30.12.2012 Hernández loukkaantui vakavasti yökerhossa sattuneessa ammuskelussa. Hän menetti vasemman silmänsä ja joutui leikattavaksi. Hän kuoli hieman yli kaksi viikkoa ammuskelun jälkeen sydänkohtaukseen.    

16.1.2013:   Samson Kimobwa, 57, oli aikanaan 10 000 metrin ME-juoksija. Kimobwa juoksi ME-aikansa (27.30,47) 30.6.1977 Helsingissä. ME kesti hieman alle vuoden. Kimobwa ei maailmanennätyksensä lisäksi menestynyt merkittävästi. Hän kuoli vatsakipuihin nairobilaisessa sairaalassa.   

19.1.2013:   Abderrahim Goumri, 36, oli marokkolainen kestävyysjuoksija. Hän juoksi mm. Ateenan ja Pekingin Olympialaisissa. Lisäksi hän osallistui MM-kisoihin, mutta ei saanut suurta menestystä. Ennen kaikkea hänet tunnettiin lukuisten maastojuoksun MM-kisojen kävijänä. Hän juoksi Lontoossa v.2008 Marokon ennätyksen maratonilla 2.05.30. Goumrin veriarvoissa oli sääntöjen vastaisia poikkeamia kesällä 2012 ja hänen uransa päättyi siihen. Goumri kuoli auto-onnettomuudessa Marokossa, Temarassa.  

8.3.2013:   Ewald-Heinrich von Kleist-Shcmenzin, 90, oli historiallisesti merkittävä saksalainen sotilas, joka osallistui luutnanttina Saksan armeijassa toiseen maailmansotaan. Von Kleist kuului heinäkuun 20.päivän salaliittoon, joka teki salamurhayrityksen Adolf Hitleriä vastaan. Salamurhan oli määrä tapahtua 20.7.1944. Von Kleist oli yksi kolmesta, jotka selvisivät siitä hengissä eivätkä joutuneet teloitettavaksi. Von Kleist oli viimeinen elossa ollut salaliiton jäsen. HS:n muistokirjoitus


8.3.2013:   Kai Pahlman, 77, suomalainen jalkapallolegenda ja muusikko. Pahlman voitti kaksi Sm-kultaa ja kolme maalikuninkuutta. Hän teki kaikkiaan peräti 191 maalia Sm-sarjassa 288 ottelussa, ollen edelleen toisena ko. listalla. Hän tuli tunnetuksi erittäin värikkäänä persoonana ja ns. "banaanipotkun" kehittäjänä. Myöhemmin, vuonna 1969, Pahlman kirjoitti myös jalkapalloaiheisen kirjan Baananipotkun. Yksi hänen persoonallisista bravuureista oli nousta kesken pelin pallon päälle tähyilläkseen pelikavereita, joille voisi syöttää!  Tässä Pahlmanin tribute.

11.3.2013:   Helga Arendt, 48, voitti 1989 sisäratojen MM-kilpailujen 400m, oltuaan vuotta aikaisemmin hopealla. Vuotta myöhemmin hänen urheiluseuran Eintracht Hammin järjestelmällinen dopingkäyttö paljastui, minkä jälkeen myös Arendt lopetti aktiiviuransa. Arendt kuoli rintasyöpään.  


14.4.2013:   Mirja Eteläpää, 82, voitti v.1956 Olympiakultaa viestihiihdossa ja sai hopeaa neljä vuotta aikaisemmin vain 21-vuotiaana 10km henkilökohtaisella matkalla. Mirja hiihti myös MM-kisoista kaksi mitalia. 8-lapsisen perheen toiseksi vanhin lapsi sai lisäksi luonnollisesti myös kosolti menestystä Sm-kisoista. Vuonna 1955 Mirja valittiin vuoden naisurheilijaksi. Kaiken menestyksen hän kirjautti itseasiassa Hietamies sukunimellä, sillä hän meni naimisiin v.1956 Olli Eteläpään kanssa. Mirja lopettikin uran jo 25-vuotiaana. Hän teki paluun vielä kolmen talven tauon jälkeen kansalliseen kärkeen saakka, mutta ei enää kilpaillut arvokisoissa. Hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Savitaipaleella.


21.3.2013:   Pietro Mennea, 60, piti hallussaan legendaariset 17-vuotta 200m juoksun maailmanennätystä, 19,72 ennen kuin Michael Johnson rikkoi ennätyksen Atlantan Olympiakisoissa. Mennea oli niin itselleni kuin useimmille kavereilleni lapsuudessa yksi suurista nimistä urheiluhistoriassa - jota hän totta vie on. 
                    "Number Uno" voitti Olympiakultaa Moskovassa 1980 ja EM-kultaa niin 1974 kuin 1978, jolloin hän voitti myös 100m. Sen lisäksi Mennea saavutti lukuisia muita arvokisamitaleja.
   
            Mennea ehti jo lopettaa uran, mutta teki paluun vuoden 1982 EM-kisoihin. Hän saavutti paluunsa jälkeen vielä mm. MM-pronssia Helsingin MM-kisoista 1983 ja sijoittui uransa neljännissä Olympialaisissaan 7:ksi Los Angelesissa, tietysti 200m matkalla.
                    Vuoden 1984 Olympialaisten jälkeen Mennea vetäytyi kilparadoilta 32-vuotiaana, mutta teki vielä melkoisen tempun palattuaan vielä viidensiin Olympialaisiin, Souliin 1988. Mennea selvisi jatkoon 200m ensimmäisistä alkueristä, mutta ei ilmestynyt lähtöviivalle enää toisiin alkueriin. Huikea tarina.
                    11-kertainen Italian mestari 200m oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 1999-2004. Hän kuoli parantumattomaan sairauteen.

23.3.2013:   Joe Weider, 93, tunnetaan kehonrakennuksen isänä. Hän perusti veljensä Benin kanssa IFBB:n (International Federation of BodyBuilders) sekä Mr.Olympia ja Ms.Olympia kehonrakennuskilpailut kuin myös vuosina 1994-2003 järjestetyn Maters Olympia -kilpailun. Weider julkaisi lisäksi lukuisia kehonrakennus -ja fitnesslehtiä. Lisäksi hän valmistutti kuntoilulaitteita ja lisäravinteita. Weider Nutrition, v.1940 perustettu lisäravinneyritys on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa.
               Weider meni naimisiin v.1961 Yhdysvaltain eniten ansaitsevan pin-up -tytön, Betty Brosmerin kanssa. Brosmer oli puolestaan uranuurtaja naisten fitness-toiminnan saralta. Yhteistyö poiki mm. kehonrakennusaiheisia kirjoja.  

               Arnold Schwarzeneggerin uraa inspiroinut Weider kuoli Los Angelesissa sydämen vajaatoimintaan.


25.3.2013:   Wayne Fleming, 62, ehti tomia 33-vuoden ajan lähinnä erilaisissa apuvalmentaja tehtävissä. Hän toimi NHL:ssä apuvalmentajana niin Edmontonissa, Philadelphiassa, Phoenixissa, Ny.Islandersissa kuin Tampa Bayssa. Hän toimi myös Kanadan maajoukkueen eri tehtävissä, ollen mukana mm. vuoden 2002 Olympiakultaa voittaneen joukkueen varatoimitusjohtajana.  
                  Fleming taisteli usean vuoden aivokasvaimen kanssa kunnes näki viimeisen päivänsä kotonaan Calgaryssa.


8.4.2013:   Margaret Thatcher, 87, Britannian ensimmäinen naispääministeri (1979-1990), "rautarouva". Hän toimi pääministerinä kolme kautta. Hän oli tunnettu johtaja ja hän piti erityissuhdetta Yhdysvaltoihin, erityisesti hänen hyvään ystäväänsä, Ronald Reaganiin, joka toimi puolestaan maansa presidenttinä 1981-1988. Thatcherista tuli Britannian pitkäaikaisin pääministeri 150 vuoteen. Hän vaikutti vielä pitkään ylähuoneessa ja kirjoitti mm. muistelmansa. 
                   2000-luvulla Thatcherin terveys alkoi rakoilla. Hän kuoli perussairauksien rasittamana lopulta halvauskohtauksen jälkeen.
10.4.2013:    
          Angela Voigt, 62, voitti pituushypyn Olympiakultaa v.1976. Hän oli tehnyt jo saman vuoden keväänä lajin maailmanennäyksen, 692. Kyseinen maailmanennätys oli tosin voimassa vain pari kuukautta.

              Voigt aloitti uransa moniottelijana, mutta spesifoitui pituushyppääjäksi myöhemmin. DDR:n järjestelmällisen doping vyyhdin auettua, tuli esille listassa myös Voigtin nimi.
16.4.2013:   Pentti Lund, 87, kuoli vain joitakin päiviä ennen hänen elämänkertansa julkaisutilaisuutta Helsingissä, jonne hänen oli määrä tulla kotikaupungistaan, Thunder Baysta. Pentti Lundia pidetään ensimmäisenä suomalaisena NHL-pelaajana.. Hän aloitti uransa Suomen kansalaisena, mutta vaihtoi Kanadan passin helpottaakseen kulkemista Amerikan mantereella. Lund muutti kuusivuotiaana Kanadaan.
                v.1949 Pentti Lund valittiin vuoden tulokkaaksi. Seuraavana keväänä hän esiintyi Stanley Cup -finaaleissa. Hän oli tuon kevään Play-offsien pistepörssin ykkönen! Hänestä tuli ensimmäinen eurooppalainen pelaaja, joka voitti NHL:n pudotuspelien pistepörssin. Kaksissa finaaleissa pelanneet Lundin joukkueet hävisivät kuitenkin finaalit molemmilla kerroilla.  

                Lund joutui lopettamaan uran vain muutamaa vuotta myöhemmin saatuaan silmävamman, joka lopulta haittasi pelaamista liikaa. Uran jälkeen Lund toimi mm. toimittajana monissa lehdissä. Hän on Suomen jääkiekkoleijona nro.84. Sitä ennen hänet oli valittu Luoteis-Ontarion urheilijoiden kunniagalleriaan, Northwestern Ontario Sports Hall of Fameen. Tässä Jouni Niemisen hieno ja koskettava muistokirjoitus Pentti Lundista.

17.4.2013:   Kauko Kangasniemi, 70, tunnettiin hieman paradoksaalisesti "vain" Olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemen veljenä. Kauko oli melkoinen painonnostaja itsekin. Muistoissa elää mm. viisi maailmanennätystä. "Pastori" lempinimeä kantanut Kauko saavutti 11 arvokisamitalia. 

             Kilpauransa jälkeen hän oli aktiivinen monissa asioissa, perustaen mm. Suomen ensimmäisen painonnostokoulun naisille Porin Pyrintöön.
             Loppuelämänsä hän vietti Hämeenlinnalaisessa saattokodissa. Kauko sairasti ja kuoli syöpään. 


Osat 2/3 ja 3/3 julkaisen myöhemmin tässä Tammikuun aikana.

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 1.1.2013                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti