keskiviikko 21. syyskuuta 2016

HARVINAISTA HERKKUA...

                         ...On juosta reilun kolmen vuoden jälkeen uusi 1000m ennätys. Erikoista sen syntymisessä on sen yllättävä paraneminen. Olin todennut aamuisella 7km perusjuoksulenkillä jalat aika kankeiksi. No, toki niin usein minulla ruukaa ollakin - aamu-uniset jalat. Jotenkin jäi sellainen kutina, että voisi illalla käydä vielä lyhyesti jalkoja verrytteleen.

                         Tulevana lauantaina on 5km testijuoksu, joten ajatuksissa kiehtoi myös ns. avaavan rykäsyn otto. Hieman arvelutti kuitenkin lähteä jalkoja laulattaan revähdyksen pelossa aamuisten, jäykkien tuntemusten vuoksi. Päätin kuitenkin kokeilla ainakin sellaista rentoa omaa kovaa ja jättää sitten homman kesken, jos alkaa lihat paukkuun.

                          Niinpä laitoin Singerin laulamaan toisen kilsan lopuksi ja avasin kolmannen kilsan reilun viiden kilsan iltalenkillä kunnon tikkauksella. Neliskanttisen muotoinen ja neljän kurvin kierros. Jotenkin aina pienoisen työstön takana kurvin jälkeisen vauhdin kelaaminen. Vähän väliä tuntui kuin vauhti menisi liian lepsuksi ja joutui käskemään kapuloita korkeimpiin oktaaveihin. Huomasin myös, että maksimaaliseen rykäsyyn vaadittaisiin enemmän aukasuja alle kuin yksi. Keuhkot oli vähän vedon alussa ihmeissään, että mitäs nyt touhutaan.

                          Kellossa ei ollu vauhtinäkymää, joten menin sokkona. Ajattelin vauhdin olevan ehkä noin 3:35-3:40 välillä. Aika tasaista jyystöä aivan maksimaalista raastoa välttäen kello sitten lopulta kierroksen lopussa kilahti ja ruutuun tuli numerot 3:23. Tarkka oli 3:23:88, elikkä 3:24min tonnin ajaksi. Piti pari kertaa hieraista silmiä ja todeta jotta OHO! Ennätyksestä lähti kertasiivulla peräti 7 sekuntia pois. Eikä tämä ihan testimielinen silti ollut. Maksimisyke 9 pykälää alle maksimin. Silti en usko kuin noin 2-5sekunnin parannus mahdollisuuteen... tai vaikea sanoa. Tätä tonnia on aika vaikea myös taktisesti juosta. Täytyisi kokeilla useammin.

                         Tästä on kuitenkin ilo lähteä lauantain 5km testijuoksua kohden. Siellä tavoite on noin puolen minuutin ennätyksen parantaminen 19:30 tienoille. Voisi luulla, että ainakin alkuun tuollainen 3:40 -vauhti ei tunnu enää kovinkaan pahalta. Siitäpä sitä on sitten hyvä alkaa rakentamaan uutta 5km ennätystä. Kaikki lauantaina kokeilemaan omaa syyskuntoa klo.18.00 Uikko-Amisristeykseen!

Onni Vähäaho, Nivalassa 21.9.2016

1 kommentti:

  1. Kiva lukea, että vielä "iän karttuessakin" on mahollista päästä ennätyskuntoon. ;) Sullahan on ollut varsin erinomainen juoksukesä takana! peukku
    -perässä tullaan-

    VastaaPoista