torstai 8. joulukuuta 2016

PAIKALLISTA VOIMAA

                   Tänään ilmestynyt paikallislehtimme, Nivala-lehti sisälsi ainakin kaksi itseäni puhuttelevaa tekstiä. Siinä oli paljon sitä pohjaa, josta on tullut ponnistettua siihen tasanteelle, jossa nyt olen. Tästä kelpaa katella, ja tästä näkee katella, sillä sittenkään ei ole tärkeintä miten korkealla olet vaan se, mitä näet, mitä annat silmiesi kertoa aivoillesi.

                   Niemelän Maunon, "Mannan", teksti eläkeläisten aktivoitumisesta oli erittäin kantavaa. Kantavana esimerkkinähän "Manna" on toiminut koko elinikäni. Kun oli 80-luvun alussa sisulisä-ikäinen pojan kloppi, oli "Manna" yksi suurimmista esikuvista ja tiennäyttäjistä. "Manna" opetti sekä harjoittelun työnteon että suoritusten rentouden merkityksen. "Manna" on ollut aina uskottava. Hän on vain ollut oma itsensä. Hänen ei tarvinnut koskaan myydä oppejansa. Ne ostettiin poikien kanssa kauppaamatta. "Mannan" taito on ollut aina antaa kuulian oivaltaa.

                   Olen aika ajoin pohtinut tämän pienen paikkakunnan haittoja. Muutamia kertoja olen puolileikilläni vaimolleni sanonutkin, että eiköhän muuteta täältä "väljemmille vesille". Täällä "kaikki tuntee kaikki". Se ei ole aina eduksi. Tällaisena päivänä katson kuitenkin enempi myös tämän - etten sanoisi - yhteisön voimaan. Kulkiessani kaduilla, voin tavata idoleitani, oppi-isiäni. Voin tuntea sitä juurellisuutta, jonka ansiosta minusta on tullut sellainen kuin olen. Nimenomaan sellainen kuin olen, eikä sellainen miksi pitäisi ehkä tulla.

                   Minun filosofiassani halutaan kiittää ja arvostaa ihmisiä vielä kun ne ovat elossa. Muistokirjoitukset eivä tavoita enää kohdetta. Siksi halusin kirjoittaa tämänkin blogin.


                   Toisessa jutussa kerrottiin paikallisen bändin, noin 10-vuotta toimineen Veijjon perikunnan hienosta ideasta yhdistää aidot sotaveteraanit Kari Tapion vanhaan kappaleeseen "Taistelija". Idea oli erittäin jalo ja tulkinta kosketti ihokarvoja syvemmälle.

                   Arvostus Veijjon perikuntaa kohtaa nousi kertaheitolla maksimiin. Harmi, etten ollut oivaltanut aikaisemmin bändin suuruutta. En osannut arvatakaan miten hyvin he soittavat ja miten hyvin heidän laulaja, Sami Toivoniemi laulaa!  Onnittelut koko bändille loistavasta kokonaisuudesta. En yllättyisi vaikka polkunne johtaisi tulevaisuudessa isoimmillekin lavoille. Vai mitä mieltä lukijat ovat alla olevasta tuotannosta?Onni Vähäaho, Nivalassa 8.12.2016          

1 kommentti:

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.