maanantai 25. marraskuuta 2019

ELÄMÄN POLKU

          Juoksetko elämän perässä vai elätkö elämääsi?

         Ihminen kasvaa ja saa kymmenen vuoden opin. Sinä aikana syötetään perusasetukset ihmislajin yksilöihin. Oma ajatus alkaa kehittyä. Sitten opiskellaan ja jossain kohtaa valmistutaan. Tehdään töitä ja perustetaan perhe. Yleisimmin kaiketi noin.

         Jossain noissa perusasetuksien jälkeisessä ajassa valitaan jokin polku jota kuljetaan. Välillä saatetaan vaihtaakin polkua, mutta se pääpolku pysyy samana: töitä, vähintään pikku kiirettä ja ressiä, kotitöitä, suhdettakin pitäisi ehtiä elää ja sosiaalista elämää varjella, omasta kunnostakin osa pitää kiinni. Oletko koskaan kiivennyt oksalle katsomaan tätä lajimme hektistä menoa? Ja tämähän on normi. Eri tavalla eläviä enemmin kummastellaan kuin ihastellaan, vaikka olen aistivinani lajimme positiivisen kehityksen tässä suhteessa.

         Olen istununut paljon oksalla. Vähensin vajaa kaksi vuotta sitten hieman töitä ja sain tilalle kiireettömyyttä. Oivalsin, ettei elämä eläkkeellä ole välttämättä lajimme laadukkainta aikaa, jos sinne asti edes kaikki pääseekään. Elämä on parasta terveenä ja elinvoimaisena. Silloin on kaikilla mahdollisuus vähän keventää työtahtia ja antaa aikaa enemmän itselle ja läheisille. Entä raha, on kysytty. Vastaan, että se kuluu samalla lailla kaikki kuin siinä ihmisten pääpolullakin, täydellä työajalla. Rahaa ei saa mukaansa. Maijanahossa lepää paljon rikkaita, on sanottu.

        Liian moni joutuu lähtemään maanpäälliseltä matkalta liian aikaisin. Liki 5500 syöpään kuollutta vuonna 2017 (syöpäreksiteri). Syöpä on yksi isoista karmankauhoista. Tärkeintä on elää tässä ja nyt - ei sitten joskus.

       Osa tykkää elää työlle. Tärkeintä onkin löytää oma onnellinen elämä. Mielestäni ei ole yhtä oikeaa polkua. Samalla, kun osa keventää töitä, avautuu työttömille työaikaa. Se on siis samalla hyvänjakoa. Ahneus ei ole tätä päivää. Hyvinvointi on. Juoksin vuonna 2015 Unkarissa kuusi vuorokautta ja 524 kilometriä. Osallistujissa oli paljon isoja johtajia ja kovapalkkaisia globaalin bisneksen hallitsijoita. He olivat etsimässä elämää! Näin he kertoivat. Oletko sinä löytänyt oman parhaan elämän?

      Juoksetko elämän perässä vai elätkö elämääsi?


Onni Vähäaho, Nivalassa 25.11.2019

2 kommenttia:

  1. Sitä on nykyään ilmassa, olen kuullut monen keventäneen töitä tai vaihtaneen mieluisampaan ammattiin. Järkeviä ajatuksia, onhan työ melkoinen aikasyöppö varsinkin jos tekee työtä vain saadakseen rahaa. Toisaalta, jotain sitä kuitenkin puuhastelee, vaikkakin kotona ollessa sitä puuhastelee itse valitsemiaan asioita. Siinä mielessä onnellisia ovat ne jotka löytävät sellaisen työn, jota puuhaisivat kuitenkin, muussa tapauksessa vaikkapa harrastuksena - näin saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

    VastaaPoista