Jälleen yksi joulu oli takana - kohdallani viidestoista. Elettiin vuotta 1989. Nuorten MM-kisat pyörähtivät käyntiin. Suomen joukkueesta muistuu mieleen ainakin suorilta Mika Välilä ja Rauli Raitanen. Mutta kaikkein kirkkain muistikuva noista kisoista on aivan suvereeni tshekki-ketju: Robert Reichel, Jaromir Jagr ja Bobby Holik. Herrat pelasivat 7 ottelua ja summasivat yhteensä 50 pistettä! Reichel 21, Jagr 18 ja Holik 11. Ensimmäinen mieleen juurtunut muistikuva Jaromir Jagr´sta.
Seuraavana vuonna Keski-pohjanmaa lehti tarjosi uutisia atlantin takaa, kun liehuletti tshekki, Jaromir Jagr, aloitteli nhl-uraa pelaten supertähti Mario Lemieux´n rinnalla. Uneksin näkeväni heidän peliään joskus. Se toive kävikin toteen, mutta paljon myöhemmin. Jagr kuittasi ensimmäisen syöttöpisteen 19.10.1990 tekemällä esityön Zarley Zalapskin maaliin Buffaloa vastaan.
90-luvun alkupuolella nhl-uutiset oli kaivettava lehdistä, teksti-tv:stä ja urheiluruuduista. Internettiä ei ollut vielä käytössä - ei kanavapaketteja. Muistan kaverini lähettäneen minulle tilastoja parit kerrat Yhdysvalloista, hänen ollessaan vaihto-oppilaana. Mielissäni niitä tavasin ja yritin saada niistä itselleni muistiinpanoja. Sutter x2, Cavallini x2. Etunimiä ei ollut. Muistan, kun koitin Pro-Hockey lehtiä selailemalla päästä käsitykseen, mitkä tilastot sopisivat kummallekin Sutterille tai Cavallinille. Kuin sokea olisi etsinyt rantaa lautalla.
Jagr voitti yhdessä Lemieux´n kanssa kaksi Stanley Cupia 91 ja 92. Kaksi ensimmäistä kautta nhl:ssä, kaksi mestaruutta. Tuskin monikaan tiesi, että ne olisivat Jagr´n viimeiset ainakin ennen vuotta 2013. Tai kuka osasi arvata, että Jagr pelaa edes jääkiekkoa vielä 2013?
Jagr ei saanut kuitenkaan varhaisista Stanley Cupeista huolimatta ihan heti varauksetonta kunnioitusta aivan joka suunnasta. Moni piti häntä hieman pehmeänä. Kaikki kääntyi kuitenkin viimeistään Mark Messierin kertomuksen jälkeen. Messier oli nimittäin tykännyt saada kautensa kunnolla liikkeelle vasta, kun oli saanut taklata oikein kunnolla Jagr´a. Jagr´n pelattua muutaman vuoden alkoi taas uusi kausi ja Messier lähti taas "aloittamaan" omaa kauttaan taklaamalla Jagr´a oikein kunnolla. Mitä tapahtui? Messier löysi itsensä selällään pötköttämästä. Jagr oli niin vahva, että se teki kipeää Messierille. Siitä lähtien Messierin kunnioitus Jagr´a kohtaan nousi tappiin. Tarina levisi, kunnioitus kasvoi - osa omakohtaistenkin kokemusten johdosta.
Jagr on ollut urallaan ahneimmillaan kaudella 1995-96, jolloin hän kahmi 149 (62+87) tehopistettä. Pisteitä Jagr on tehnyt urallaan kaiken aikaa hyvää tahtia. Kaudesta 1992-93 aina kauteen 2002-2003 saakka Jagr´n pistepussissa oli aina kauden jälkeen enemmän pisteitä kuin otteluja.
500 syöttöpistettä Jagr sai täyteen Edmonton Oilerseja vastaan 5.3.1999. Silloin ei vielä tiedetty, että hänen oppi-isänsä, Mario Lemieux, palaisi kaukaloon seuraavan kalenteri vuoden lopussa. Vain kolme päivää Lemieux´n paluun (27.12.2000) jälkeen Penguins pelasi IKIMUISTOISEN pelin Ottawaa vastaan. En unohda sitä peliä koskaan. Minulla on vieläkin sen pelin kohokohdista nuhruinen VHS-tallenne. Mitä tapahtui?
Mario Lemieux saavuttaa 1500 pisteensä Ottawaa vastaan. Samassa ottelussa Jaromir Jagr saavuttaa 1000 pistettä. Tuskin koskaan missään pelissä samanlaiset rajapyykit paukkuvat. Ja Ottawan maalissahan pelasi muuan Jani Hurme. Legendaarista.
Enpä olisi silloin uskonut, että Jaromir Jagr vielä joku päivä paukuttaa 1000 syöttöpisteenkin rajapyykin nurin! Tuota määrää syöttöpisteitä on vaikeaa mahduttaa tajuntaan. Jo pelkästään taanoinen Kimmo Timosen 1000 nhl-ottelun saavutus tuntui tosi huikealta. Mutta että 1000 syöttöpistettä... Jagr´sta tuli nhl-historian 12:sta pelaaja, joka siihen on pystynyt. Mielestäni järkyttävän moni on sen tehnyt. Olisitko itse uskonut, että heitä on niin monta? Gretzky (1963), Francis (1249), Messier (1193), Bourque (1169), Coffey (1135), Oates (1079), Yzerman (1063), Howe (1049), Dionne (1040), Lemieux (1033), Sakic (1016) ja Jagr (1000)... Parhaana suomalaisena Jari kurri 797 passia. Selänteellä niitä on nyt 755.
Jagr olisi todenäköisesti listalla paljon korkeammalla, jollei olisi käynyt välillä pelaamassa kolmea kautta Venäjällä. Muistan olleeni vihainen Jagr´lle, kun hän lähti Venäjälle. Haluaisin tilastomiehenä, että pelaajat yrittäisivät tehdä parhaan mahdollisen uran nhl:ssä niin kauan kuin jatkavat uraansa.
Pidän hieman harmillisena, että pelaajista pidetään kiitospuheita monesti vain heidän uransa jälkeen tai pahimmissa tapauksissa vasta arkun vierellä nuhjuinen, kyynelten tuhrima kiitospuhe kädessä. Niin kuin ylipäänsäkin elämässä. Mielestäni pitäisi muistaa tuoda omat kauniit ajatukset arvostamistaan asioista julki mahdollisimman tuoreina. Joku ajaa autoa lähes 50-vuotta ammatikseen, saaden kunnioitusta vasta ensimmäisen aivoinfarktin jälkeen. Joku pelaa jääkiekkoa kaikkensa joka ilta antaen 20-vuotta, saaden vasta viimeisen ottelun jälkeen standing ovationit. Tosin esimerkiksi Jagr on saanut suosiota toki aikaisemminkin, moneltakin taholta, mutta ajatus kuitenkin meni varmaan tässä ns. jakeluun? Kaikki eivät ole jagreita, puhumattakaan teemuselänteitä, joka on saanut viimeiset viisi-kuusi vuotta jokaisen kesän kestohuomion osakseen.
Voisin tässä Jagr´n ylväällä varjolla tuoda varovaisesti tänne ns. Ps-osastoon toisenkin tonnilaisen esiteltäväksi. Nimittäin Wade Reddenin. Reddenhän teki kauden 2008-09 alla jättisopimuksen Ny.Rangersien kanssa. 8milj.dollaria kahdelta eka vuodelta jne. Ns. Franchise-tason sopimus. Kesto aina kauteen 2013-14 saakka. Reddenin pelit eivät kuitenkaan lähteneen enää Ny.Rangerseissa pyörimään lähimainkaa niin kuin ne olivat sujuneet Ottawassa. Niinpä kahden Rangers-kauden jälkeen hänet passitettiin Waivers-listojen läpi farmiin, jossa 994 nhl:n runkosarjaottelua pelannut pelaaja pelasi mukisematta kaksi täyttä kautta ennen kuin Rangers vihdoin viimein osti hänen sopimuksensa ulos.
Nyt Redden pelaa vihdoin taas nhl:ssä, nyt 1milj.dollarin sopimuksella St.Louisissa. Henkilökohtaisesti oli erittäin tunteellinen hetki, kun hän sai 1000 ottelua täyteen ja tekipä juhlaottelussa vielä maalinkin. Olin niin onnellinen Wade Reddenin, tuon hienon pelaajan, puolesta. Valtaisa tarina.
Hieno haastattelu/videokooste Jagr´sta.
Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 30.3.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.