maanantai 16. syyskuuta 2013

HIENOSÄÄTÖÄ

                      Tässä on nämä viime päivät menny lepäillessä, tankkeja täyttäessä - sekä fyysisesti että henkisesti - ja hienosäätöjä tehden. Kuten on varmaan tullu monasti mainittua - ja ehkä olette sen itsekin todenneet - että valmistaudun hyvin tarkasti pääkisoihin. Tänään tuossa testaillessa vielä tuota optimaalista etenemistä, tuli mieleen F1-testailu. Olen lähes varma, että monet lukijat saavat näistä minun hommista hyvät naurut, joka on tietysti hieno asia. Aina on onnistunut, jos joku nauraa. Siltikään en nyt sentään pelleilläkseni tee näitä erinnäisiä testejä. 24h on pitkä kisa ja on erittäin tärkeä, että A) löytää nesteet ja eväät mitkä uppoaa. Tuo on varsinkin alussa tärkeää, sillä sujuva alku tuo hyvän fiiliksen, joka taas tekee mm. suorituksesta rennomman. B) löytää sopivat varusteet. Ei ole yksi hailee mitä on aatamin päällä. C) Vaivaton ja mahdollisimman vähän energiaa kuluttava eteneminen. D) Rentous.

                     Päiväkohtaisesti, riippuen päivän sisällöstä, edellisen yön nukkumisista ja elimistön tilasta, voi sykkeet hyvinkin vakaasta tilasta huolimatta vaihdella päiväkohtaisesti n.0-5, jopa 10 pykälää. Samoin on luonnollisen, mahdollisimman helpon juoksuvauhdin kanssa - ainakin itselläni. Se elää tällä hetkellä tuoreen noin@5:00-5:15 välillä, 15sek/km toleranssissa. Tässä hieman aasinsiltaa tämän päivän hienosäätötestin tarkoitukseen.

                    Juoksin ja kävelin kaksi ensimmäistä Vierumäen kierrosta simuloivaa lenkkiä luonnollisen helppoa ja rentoa juoksua ja kävelyä, sitä paljon toistettua kevyttä hölkkää. Sykkeet olivat ajattelemaani aluetta (125-130) noin 0-5 pykälää korkeammalla nuo kierrokset 1-2. Kierrosajat 1) 20:14 @5:20, avg.130... 2) 20:44 @5:28, avg,132...<-eka kiekallahan tulee kävelyä vain minsa ja muilla yht. 2min, josta johtuu tuo ekan ja tokan kiekan 30sek. ero suurimmaksi osaksi... Kolmannella kierroksella jarruttelin väkisin sykkeet välille 125-130. Tulos, 3.kierros: 21:45 @5.46, avg.128... Ja neljäs kierros taas rentouteen ja helppouteen keskittyen aikaan 21:05 @5:33, avg.131... Aika radikaali ero kierrosajassa tuohon, jarrutteleeko väkisin luonnotonta juoksua, joka on kuitenkin vain alle 5 pykälää matalampitehoista juoksua. Ja mikä pahinta, jalat ehtivät mennä tuon kolmannen kierroksen aikana selvästi jäykemmiksi ja rentoutuivat taas, kun palasin neljännellä kierroksella vapautuneeseen tekemiseen, teennäisen jarruttelun sijaan.

                   Samalla tässä tulee kyseenalaiseksi koko sykevyön käyttö tuossa 24h kisassa. Tuo rento, helppo ja kevyt perusjuoksu tulee niin selkäytimestä. Tarkotukseni oli alunperin kalibroida meno sykevyön avulla 2-3h eka tunnin ajan, mutta enpä taida tarvita tuota kaikkien kokeilujen perusteella. Juoksen keskiviikkona vielä yhden 3,8km lenkin lähinnä henkisen varmuuden vuoksi. Uskoakseni monilla ultrajuoksijoilla on oma henkinen maailma noissa suorituksissa rakennettuna. Niin myös minulla. Minun henkinen voima on hyvässä harjoittelussa ja perusteellisessa suunnittelussa. Se on minun ehtymätön reppu, josta löytyy monenlaista voimaa suorituksiin. Osa juoksijoista on uskonnollisia - saavat voimaa ylempää. Heillä on omat maailmansa. Tärkeintä on usko omaan tekemiseen, ei mistä se tulee, usko. Pääpointti noissa sanoissani on se, että 24h suoritus on niin pitkä, että se ei mene pelkällä fysiikalla. Psyykkinen ja psykologinen puoli ovat iso osa sitä. Ehkä liian vähän puhutaan yleisesti itsetuntemuksesta. Se on yllättävän tärkeä osa, ehkä jopa tärkein. Itsensä hyvin tuntemisesta saa uskomattoman paljon sisäistä rauhaa suoritukseen, rentoutta - lisää metrejä... Kahvikuppi on tyhjä. Menen täyttämään sen. Olen valmis. Annan ajan kulua. Mieleni on rauhallinen ja kevyt kuin joutsenen uni. Vierumäellä nähdään.

Käytä hetkesi, jaa voimasi...

Ps. VIERUMÄKI 24h KISAN TULOSSEURANTA <-Klikkaa "2013" auki. Sinne tulee mitä ilmeisemmin kisan käynnistyessä seuranta linkit. Valitse M Solo, jos haluata seurata miesten tuloskehitystä ja N Solo, jos haluat seurata naisten tuloskehitystä jne.

 Onni Vähäaho, 16.9.2013, Nivalassa ja Olkkosentiellä

18 kommenttia:

 1. Hyvää lahjaa saat odotella tuolla valmistautumisella. Hienoa!

  VastaaPoista
 2. Hyvä Cosmos, perusteellinen valmistautuminen sinulla. Hyvä tuosta tulee.

  Ajellaan viikonlopuksi Helsinkiin ja tarkoitus on pe iltana jarrutella Vierumäellä. Käydään kannustamassa radan varrella.

  VastaaPoista
 3. Hallitusti, hallittua tuskaa ja kipua kohden :)

  VastaaPoista
 4. Sykkeillä ei sinänsä ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta, mutta sykkeenmittaus on keksitty kontrolloimaan sekä seuraamaan kunnon kehittymistä (eikä ole mitenkään häävi kontrollointi keino.. Tietenkään millään kympin kisasykkeillä et voi edetä, mutta pykäliä sinne tai tänne. Ehkä kannattee enemmän keskittyä tuohon suunniteltuun vauhtiin kuin sykkeisiin.. Jokatapauksessa, silleen kilpailet kuin olet harjoitellut. Joten realistiselta minustakin kuulostaa +200km tulos. Tsemppiä Cosmos, täälä jänskätään kotikatsomosta käsin :)

  VastaaPoista
 5. Sykkeet voivat tietysti nousta kisassa varsin ihmeellisiin lukuihin. Jännitystä ei voi aina välttää, mikä saattaa nostaa sykkeen tosi korkealle. Sen vuoksi sykkeen orjallinen seuraaminen ei aina toimi. Ainakin itsellä on parissa hölkässä ollut sykkeet jopa 10-20 pykälää normaalia ylempänä. Etene siinä sitten sykkeiden pohjalta :)
  Joka tapauksessa tsemppiä kisaan - hyvä siitä tulee vaikka sulla hirvittävä tavoite onkin. Itse en edes yritä laske kuinka monta kertaa vilahdat ohi 24 tunnin aikana. Eihän sua pysty jututtamaankaan kisan aikana kun menet niin hirveetä vauhtia!

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas kommenteista! :) Näitä on aina kiva lukea - ja saa nauraakkin. Varmasti yksilöllisiä nuo kokemukset esim. sykkeiden käyttäytymisistä. Ihtellä ne liikkuu 0-5 (max.10) pykälää elimistön rasitustilan mukaan. Ilmeisesti en osaa jännittää kisoja - vain latautua - kun sykkeet on harjoituksia vastaavat kisoissa... mikäli elimistö on ok.

  Kannustus tuntuu olevan kohdallaan, joten otetaan sieltä lisävoimaa! Kiitos jo etukäteen kaikille myötäeläjille.

  Olotila täällä on hyvin rauhallinen. Hieman pakkailtu tavaroita, katsottu listaa, mitä olen ajatellut mukaan otettavaksi. Pientä virittelyä siis... Huoltomieskin vaihtui
  vielä eilen. Toinen sairastui niin tilalle astui vähintäänkin tunnettu urheilija huoltopyödän taakse (http://www.tilastopaja.org/db/fi/atm.php?ID=4586) <-Panee huollettavan yrittämään. Eihän tuolle uskalla naukua eikä märistä heikkouttaan.

  Olo on kevyt. Siti ei voi sanoa, että kaikki kolotukset kokonaan ois menny pois näinkään pitkän keventelyn aikana, mutta kokonaisuus on SELKEÄSTI parempi kuin mies muistiin. Lähdenkin tästä ottaan vielä pienen tuntuman = 1kierr. Vierumäen rataa simuloivalla reitillä. Piilotan sykenäkymän ja menen tuntuman + vauhdin mukaan. Katsotaan mitä näyttää. Jos avg. on välillä 125-131, on homma hanskassa.

  Ps. Jussis: Samalta viivalta lähdetään, hypätään kohti askelia, joita emme ole vielä ottaneet. Eihän sitä tiedä, mitä ne askeleet tuovat. Kyllä nyt varmaan ehitään ainakin morjestella - kenties jossakin vaiheessa hyvällä/huonolla lykyllä hieman kuulumisiakin vaihtaa - kun jossain vaiheessa ehkä näemme kisan aikana. Rentoja valmistavia hetkiä sinullekkin :=)

  VastaaPoista
 7. Heh,heh... Nythän tämä on jo mielessä, vaikka mikään ei oo pielessä... Tuli vain mieleeni... Olen pahoillani, mutta pyrin olemaan erittäin tylsä seurattava = erittäin pienet heilahtelut aikaisemmin ilmoittamiin aikatauluihin verraten. Eka tunti 10,9km (+/- 0,1km/h virhemarginaali 90% ennustettavuudella) Toinen tunti 10,7km (+/- 0,1km/h). 2h tunnin jälkeen 21,6km (+/- 0,2km/2h). Tylsää? No, katsotaan, pystynkö olemaan noin tylsä. :=)

  VastaaPoista
 8. Pidän sykkeentarkkailua ultrakilpailussa turhana.
  Lenkillä tutuissa maisemissa tai lyhyemmässä kilpailussa, jonka reitistä on jo aiempaa kilpailukokemusta, tarkkailusta voi olla hyötyä vauhdin kontrolloimisen osatekijänä mutta vain yhtenä osatekijänä.
  Ultrakilpailussa paljon tärkeämpää on tuntuma juoksuun, olosuhteisiin ja tavoitteeseen. Monilla tuntuu kilpailuissa olevan varsin suuria vaikeuksia hallita itseään henkisesti ja on turha kerätä lisää paineita jostain lukemasta.
  Sensijaan kannattaa "piilottaa" lukema ja tarvittaessa sitä voi katsoa jos tuntuma on kateissa suhteessa aikaan, olosuhteisiin ja tavoitteeseen. Tähän on sitten valmistauduttava henkisesti, jos tulee yllätyksiä.

  Yleensäkään kisaa ei kannata juosta kilpailuviikolla kuin kerran - edes mielessään...

  VastaaPoista
 9. Hieno lainaus Aku Kopakkalalta ansiokkaassa kirjoituksessa 6pv kisan yhtenä muistelona juoksufoorumilla tänään: ”Utrajuoksia ei ole se joka juoksee päivän. Ultrajuoksija on se joka juoksee päivän, juoksee toisen ja jatkaa.” - Yannis. Kouros.

  Tuo vain saadakseni edellä komentoineen, itsekin 6pvn kisan käyneen, virnuilemaan ja hörisemään. :=)

  VastaaPoista
 10. Veikkaukset; Cosmos 182km ,Kukkola 79 km ja katastusmies 114 km.Onnea matkaan!!! T. H O P E

  VastaaPoista
 11. Yllättävän mäkinen reitti välillä n.2-3,5km. Mielestäni neljä selvempää nyppylää ja muutama loiva pidempi nousu. Voi olla 204km tavoitekin hyvä. No, katsotaan mitä taulu näyttää lopuksi. :)

  VastaaPoista
 12. Meni lonkanseudun ja reiden sivujen lihakset ihan kaaos tilaan 3h jälkeen. Tunnin vielä väänsin väkisin n.9,5km/h. Sitte 5x400mg buranaa + panadol pore jälkeen <- jaloille ei pystyny varaan 1,5h hoidolla/levolla. Kävin kinkkaseen vielä pari kilsaa, kunnes luovutin. Kipuja oli kisaa edeltävinä päivinä, mutta ajattelin niiden vain johtuvan rajusta kevennyksestä. Ilmeisesti lonkka-reisi akseli oli jo valmiiksi jossain tulehustilassa. Eli yli on menty sittenkin. Elämä jatkuu ja vaiva kuntoon.

  VastaaPoista
 13. Tiedän tunteen - minulla nousi seinä vastaan viime kuussa ennen tärkeää kisaa. Menin siihen kuntoon että pystyin juuri ja juuri kävelemään ja elimistö säikähti niin että jopa paino romahti kymmenisen kiloa. Nyt olen jo mukavasti palutumassa. Elämää on kuitenkin ylimenokauden jälkeenkin. Jospa muistetaan lepo ja muu elämä hetken aikaa. Anna kapuloille vähän aikaa niin ovat pian entistäkin ehommat. Palautumisterveisin.

  VastaaPoista
 14. Pää pystyyn ,ELÄMÄ on v u o r i s t o r a t a a,TAISTELE !!!!! T . HOPE

  VastaaPoista
 15. sen verran lujaa äijä rääkkää roppaa, että se on kaikki tai ei mitään. nyt tuli plakkariin se "ei mitään". on tässä vielä aikaa siihen toiseenkin lopputulokseen.
  -järvelä-

  VastaaPoista
 16. Tämän vuoden vastoinkäymiset sulla ikävästi vain jatkuvat. Mutta onneksi oot niin positiivinen ihminen, ettei nuot sua lannista. Ensi vuodeksi tavoitteet uusiksi ja järkevällä harjoittelulla kroppa kuntoon.
  Urheilijan elämä on juuri tällaista, että mikään ei aina mene niinkuin suunnittelee. Juuri kun tunnet olevasi elämäsi kunnossa ja reenit on menneet putkeen, niin silloin joku paikka postaa syystä tai toisesta.
  Itsekkin tässä koitan taasen ensi vuodelle asetella jotain tavoitteita ja toivon vähemmän vammatonta "tulevaisuutta".
  Mukavia syyslenkkejä koko kovalle Kipinän Ultrajuoksija triolle. (Jani on vielä onnittelematta hyvästä suorituksesta, joten tätä kautta hälle onnittelut)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Suon pohjukasta terveisiä! Olen iloinen, että saan yrittää. Ehkä taas jossain kohtaa onnistaa, ja pääsen tavoitteeseen. Sitä odotellessa...

   Poista
 17. Varmasti onnistaa! Sinulla oli kuitenkin hyvä syy keskeytykseen. Itselläni on vuorokausi pari kertaa jäänyt kesken ilman mitään kunnollista syytä. Tsemppiä!

  VastaaPoista