perjantai 7. huhtikuuta 2017

ELÄMÄÄ - INTOA

                    Innostuminen ei ole vielä kuntoa - kertoo vanha sananlasku. Sen sijaan elämässä kannattaa olla innostunut, ja siitä voi seurata hyvinkin kohenevaa kuntoa. Minä olen ollut joidenkin mielestä ajoittain jopa itsekseen hymyilevä ja naurava. On kysytty miten jauhot ovat pysyneet pussissani. Olen nauttinut suunnattomasti siitä, että olen päässyt taas etsimään juoksukuntoani. Olen etsinyt sitä sekä lumisilta poluilta, teiltä että salilta. Olen jo lähellä tammikuun kuntoani. Kohta kuusi viikkoa innostunutta menoa.

                     -"Pumppaa, pumppaa, pumppaa - pumppaa vaan... pakko päästä kesäkuntoon... pumppaa, pumppaa, pumppaa - pumppaa vaan... olen kunnossa, kesäkunnossa, jee... Pumppaa, pumppaa, pumppaa - pumppaa vaan...meikä reenaa rintaa, ja kumpaakin pakaraa..." Laulaa Portion Boys. Onneksi niin, sillä voisi ongelmallista jos ei reenais toista pakaraa ollenkaan. Vois mennä NUTSkarhunkierroksella portaat kylkimyyryä. Siellä nimittäin tarvii pakaraa, molempia. Ja kenties jopa nousuhousuja? Timppa!

                       Viiden viikon zombeuden jälkeen viikkokertymät näyttää tältä... 91km, 121km, 94km, 92km, 121km ja tälle viikolle tulee noin 100km. Viimeiset 9 päivää ovat kerryttäneet 149km. Niin, se on kieltämättä kuiskaten satanelikytyheksän, sillä sen verran kovia määriä vetää tosiharrastajat. Mutta kukin tyylillään - ja oonpa saanut näinkin vähillä määrillä jo ensimmäisen harjoitusjumin. Molempien etureisien sisäosat meinaa jumittaa ja hapottaa, sekä ovat lihasarat. Isoista lihaksista nuo jumit kyllä lähtee, mutta voinee joutua väisteleen tehoja vähän aikaan. Eli ylihuomisen 5km testijuoksun järkevyyttä ja hyödyllisyyttä täytyy puntaroida pyhäaamupäivänä. Toisaalta tuollainen napakka jalkojen liikuttelu voi tehdä hyvääkin?!

                       Mennään tilanteen mukaan, kuten elämässä yleensä. Välistä elämässä joutuu kuitenkin kohtaamaan hyvin hankalia tilanteita. Pyöräilin tässä yhtenä aamuna töihin. Puolihämärää. Edellä polki nuori äiti pienen lapsen kanssa edelläni siksi verkkaista vauhtia, että minun täytyi ohittaa heidät, jotten myöhästyisi töistä. Mikäs siinä? Ongelma vain oli siinä, että pieni lapsi lastenistuimessa katseli vähän hämillään jotain puhellen äidilleen levottomasti istuimessa liikkuen. Mikäs siinä? No se siinä, että äiti kuunteli kuulokkeet korvilla jotain muuta kuin takana istuneen ääntä, saati takaa tulevan pyörän ääntä. Pelotti ohittaa siksi, että omissa maailmoissa ollut äiti olisi voinut pelästyä ohitse menoani ja ajaa pyörällään tenavan kera pöpelikköön. Säälitti kyllä kovasti pientä lasta istuimessaan.

                      Villi veikkaukseni on, että reilun kymmennen vuoden päästä ihmiset lähtevät tutustuun metsiin. Nauttivat kuusi ja mäntyterapiasta. Kuuntelevat taas lintujen ääniä mp-soittimien sijaan. Jättävät kaiken jakamisen kaikissa mahdollisissa eettereissä. Ja sen sijaa jakavat ajatuksiaan konkreettisesti muiden lajitovereiden kanssa - parhaassa tapauksessa metsäpoluilla käveleskellen tai jopa hölkäten. Enkä moralisoi. Vietän itsekin aivan liikaa aikaa twitterissä ja whats´apissa. Sen lisäksi tulee lenkkejä Garmin connectiin siirtäessä katseltua mitä kaverit ovat puuhailleet lenkkirintamalla. Paljon kuluu aikaa kaikenlaiseen "ihmepalloiluun" todellisen elämän sijaan.

                       On siellä netissä paljon hyvääkin. Oon saanut erittäin paljon hyviä inspiraatioita nuoren ultrajuoksijan, Juuso Simpasen videoblogista. Täytyy arvostaa omanlaista elämätapa intiaania suuresti. Iso peukku Juusolle ja kiitosta hyvistä vinkeistä! Miestä joka on juossut kolmena kuukautena peräkkäin vähintään 1000km/kk, juoksee maran alle 2:50 ja 100km alle 8h, sekä omaa tiukan kropan ja pitää luentoja, ei voi olla kuuntelematta.

                       Eipä tässä. Jholokotellahan etheenkäsin! Ja vaikka välillä yksikseen nauraen. Vaikka nyt on vähän jumia niin oon tyytyväinen tähän mennessä saavutettuun kuntoon. Ihan lupaavia suhteellisia vauhteja eri tehoalueilla irtoaa, vaikka kapulat ovat nyt vähän väsyneet ja jumiset. Kyllä tästä vielä hyvä tulee. Onneksi on vasta huhtikuun alku. Vielä ehtii hyvin nostaa kuntoa ennen kilpailukautta.

HYVÄ LEVYRAATI
 
 Onni Vähäaho, Nivalassa 7.4.2017            

2 kommenttia:

  1. Jep. Nousuhousut on kovaa tavaraa noissa karkeloissa. Niin Mäkrällä kuin kuin Kuusamossa.....

    VastaaPoista
  2. Kyllä ei ole nousuhousuja voittanutta ;)

    VastaaPoista