sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

TESTIJUOKSUT 2017 osa.1

                   Mukaan oli uskaltautunut kahdeksan voittajaa. Minusta jokainen, joka lähti haastamaan itseään oli voittaja. 5km omaa kovaa on aina "hieman" jännittävä asia. Kaakelin päällä tuli taas istuttua monta kertaa testiä odotellessa.

                  Odotus ohi ja vihdoin alkaa matka pelipaikoille verryttelemään.


                   Aamulla satoi vajaan sentin kerros lunta, mutta se ehti parhaiksi sulaa pois. Oisko yhdessä kohtaa ollut sulanneita lumen rippeitä, mutta siitä ei haittaa ollut. Myöskään irtonaisesta hiekoutussorasta ei yllättäen ollut paljoa haittaa. Ilma oli kuin morsian; kolme astetta lämmintä, ja lähes tyven (2m/s). Aavistuksen omaisesti vettä ripisteli, sillä silmälasit hieman kastui.

                  Lähtökuvassa...
 
Vasemmalta: Kellomies Joni Laakkonen, Tuomas Ahola, jonka takana toinen kellomies Tarmo Liimatainen, Juha Raudaskoski katsojana, Lasse Raudaskoski sinisessä puserossa, ja takana näkyy hieman Mervi Vähäkangasta, Heikki Uusivirta, Onni Vähäaho, jonka takana Jussi Mökkösen kenkä näkyy, Vesa Nevanperä ja keltaisessa pusakassa Erkki Vähäsöyrinki. Lisäksi kameran takana Lasse Palola, sekä katsojina Teemu Korpela, Asko Niskala (maratonin Nivalan ennätysmies) ja Jorma Palola.  Kuva: Lasse Palola

                     Paikoilleen, valmiit, HEP!    Kuva: Lasse Palola

                Juoksuun... Startti koittaa vihdoin. Olo on yllättäen lopulta aika rento. Lähtökiihdytys on tavallista leppoisampi, mutta silti sangen riittävä. Menen hetken Heikin beesissä noin 3:35 - 3:37min/km -tahtia, mutta vauhtini laskee luontaisesti, sekä huomaan muutenkin olevani tänään hyvin varovainen - vähemmän hyökkäävä. Viime päiväiset jalkojen väsymys ja jumitunteet, sekä hyvä kokemus viime kesän kisojen onnistuneista vauhdinjaoista eri kisoissa oli tehnyt minusta jopa viisaan voimien jakajan. Eka kilsa 3:46min.

                 Toisella kilsalla vilkuilin vuoroin kelloa, vuoroin tasaisesti loittonevaa Heikin selkää. Toisaalta eka kilsalla takaa kuuluneet Jussin kengän töminät alkoivat kadota korvistani. Huomasin kellosta, että olin vielä muutaman pykälän anaerobisen kynnyksen alapuolella. Toinen kilsa menee vähän niin kuin unohtaessa mitä tässä ollaan puuhamassa. Juoksu on turhan helppoa ja kivaa. Aikaakin menee 4:04min.

                Kolmannella kilsalla ajattelen hieman erikoisesti. Mietin, että pitäis nostaa vauhtia, mutta en oikein uskalla. Taustalla on menneiden päivien jumiset ja hapottava etureisidemonit mielessä päällimmäisenä. Päädyn odottamaan tässä mukavassa vauhdinpidossa. Puolivälissä 9:57min. Kolmas kilsa 4:03min.

               Neljännellä alan käytteleen kovempaa vauhtia pieninä pätkinä. En kuitenkaan uskalla heittäytyä vauhdin hurmaan. Olen kuin vanha koni - varmasti ja tasaisesti perille. Sitäkö jo olen? Neljäs kilsa lyhyiden kiihdyttelyiden ansiosta 4:01.

               Viimeisellä kilsalla pyrin keskittymään tekniikkaan ja saankin mielestäni imevämpää menoa aikaiseksi. Lopussa villiinnyn pikajuoksunomaiseen kiriin. Voimia on liikaa jäljellä. En vain uskaltanut aikaisemmin. Tämä oli kuin varovainen tunnustelu ensi treffeillä. Viides kilsa 3:53min. gps vitonen 19:47 ja "virallinen aika" 19:57. Toinen puolikas 10:00, eli kolme sekendiä heikompi kuin ensimmäinen, joten aika tasaisesti.

               Tasan kolmen viikon päästä koitetaan sitten olla rohkeampia ja toivottavasti valmiimpia. Sinne 19:30 huitteille voisi olla hyvä päämäärä. Itse asiassa tämän päivän aika oli kyllä iso yllätys, sillä siksi harjoitusjumissa ja väsyneillä jaloilla olin tällä viikolla lenkkejä teutaroinut. Ennen testiä ajattelin, että olisin tyytyväinen 20:30min alitukseen. Tämä oli tähän saumaan jättiyllätys ja melkoisen innoittava kokemus. Tästä on huippukivaa jatkaa!

               Kiitos testiin osallistuneille, sekä kellomiehille että katsojille. Olihan taas kivaa!

TULOKSET - 5km testijuoksu 
Nivala Su 9.4.2017  

Naiset 5km
1. Mervi Vähäkangas   23:23   (4:41min/km)

Miehet 5km
1. Tuomas Ahola          16:43  (3:21min/km)
2. Lasse Raudaskoski   18:09  (3:38min/km)
3. Erkki Vähäsöyrinki  18:22  (3:40min/km)
4. Heikki Uusivirta       19:02  (3:48min/km)
5. Onni Vähäaho           19:57  (3:59min/km)
6. Jussi Mökkönen        20:50  (4:10min/km)
7. Vesa Nevanperä        27:32  (5:30min/km)

Kuva: Joni Laakkonen

Onni Vähäaho, Nivalassa 9.4.2017               

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti