maanantai 25. helmikuuta 2019

KEVÄT TOI

            Kevät toi, kevät toi muurarin - kevät toi, kevät toi maalarin... Laulu alkaa iloisen oloisesti, mutta pinnoille tarttuu laulun edetessä monelaista. Ajat on muuttuneet rohkean raikkaasti tähän päivään, joka ei ole silti ollenkaan pois menneiltä klassikoilta. Klassikot kertoo mistä tähän on tultu. Tietysti näkymä on kuin kahden jylhän vuoren laki. Väliin jäävän rotkon elämä jää hieman mysteeriksi.

           Aamulla oli käyty aamu -tv:ssä läpi 50 vuotista telvisiossa esitettyä sää osuuden historiaa. Melkoinen kehitys ja myllerrys on tapahtunut 50 vuoden aikana. Vielä 80-luvulla sääkartoilla oli irrotettavat / siirrettävät (osin tippuvatkin) sää merkit. Vesisade vaihdettiin manuaalisti räntäsateeseen ja toisinpäin. Säämalleja tuli yksi kappale noin viiden kilometrin korkeudesta Ylen sääohjelmien alkutaipaleen metereologeille, kuten ohjelmassa kunniavieraana olleelle Martti Mäkelälle. Vieressä istunut Joonas Koskela, 50 vuotta Marttia nuorempi, kertoi tänäpäivänä säämalleja tulevan koko ilmakehän alueelta noin 0-10km väliltä noin 90 kappaletta. Säämallejen päivitysväli oli Martin aikana kolme tuntia, tänään kymmenen minuuttia.

            Kaikki asiat eivät kehity ihan yhtä nopeasti. Tai ei ainakaan maalikon silmään. Yksi niistä näyttää olevan eduskunta. Se kestää kuin Daruden Sandström jäähalleissa. Olkoonkin, että tuhkakupit on saatu pois ja sisällä ei tupakoida. Ajatus sadasta kansanedustajasta kahden sadan sijaan kuulostaisi tehostamiselta. Nyt kaksi sataa edustajaa on hämmentänyt saman kauhan varressa läpi vuosikymmenten yhden Suomen suurimman suojatyöpaikan uumenissa. Päätöksiä jarruttaa politiikka ja ehkä liian monet kädet kauhan varressa. Valtapeli. Ei nopeasti tule mieleen mitään muuta työpaikkaa, jossa kaikki muut paitsi itse asia ovat niin isossa roolissa.

           Mikä näyttää hyvältä? Kauneus on katsojan silmissä. Silti on joitain oletuksia tai sitten ne vain ovat omiani. Usein ruskettunut iho mielletään paremmannäköiseksi kuin kalpea iho. Ruskeampaa pintaa haetaan usein terveyden uhallakin, vaikka aikakausi on hyvinkin terveyshakuista lähes kaikella muulla tavalla. Eikä ruskea värinä ole kivannäköistä kaikkialla. Brutaalimmat esimerkit voi jättää, mutta hankikin on valkoisena paremmannäköinen kuin ruskeana. Väri on toisaalla eri tuntuinen aivojen syvimmissä sopukoissa.

           Kevät tuskin tuo uutta SOTE:a, mutta meidän Iso-Sydänmaanreitti alkaa näyttää jo paikoin kovin keväiseltä, vaikka edelleen enimmillään on noin puolimetriä lunta aukkopaikoilla.
 
                                Kuva: Tuomo Junttila

          Ensi kesän niin sanotun perusmatkan (171km) osallistujalistalla on tällä hetkellä kaksi osallistujaa. 
 Tommi Sulader(kuvassa oikealla), Helsinki ja minä.

             Mikäli kisa pidetään, täytyy listoilla olla 1.kesäkuuta mennessä vähintään viisi osallistujaa. Toivon tässä lopuksi, että kertoisit minulle vihiä, jos olet aikeissa tulla Super PEP 2019 tapahtuman perusmatkalle. On aina parempi, jos asiat varmistuvat aikanaan.

PS. Super PEP2019 polkutapahtumassa palkinnot jakaa Nivalan suuri kestävyysjuoksulupaus ja jo viime vuonna miesten sarjassakin SM -pronssia 3000 metrin esteissä voittanut Miika Tenhunen


Video viime vuoden PUF171km matkan kisasta
HALUATKO OLLA SEURAAVA FINISHER???


Onni Vähäaho, Nivalassa 25.2.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti