sunnuntai 11. elokuuta 2019

TJ5 Super PEP 171km PUF -MATKAAN, OSA 4.

               Kisaa odottaa aina pitkään. Silti se tulee aina hieman nopeasti lopulta eteen. Hieman kevytmielisen kuuloista, kun kerron vasta eilen vähän miettineeni, millaisia viime päivien lenkkejä voisin tehdä. No ok, viime viikon reipas lenkki mökkiviikolla oli suunnitteella, mutta muuta täsmällisempää ajatusta ei viime viikollekaan ollut. Kunhan juoksentelen ja tunnustelen jalkojeni tilaa.

               Sama varusteiden kanssa. Kisa tulee lopulta nopeasti. 171km mittaisella matkalla on väliä sukilla, aluhousuilla, paidalla, housuilla, kengillä... ehkei lakilla välttämättä, kunhan tarvittaessa jokin suojaa päätä.. tai ehkä ajatuksen oisikin hyvä mennä vähän sekaisin, jotta pääsee perille?

              Minulla on paljon hyviä kenkiä. Kaikki ne ovat Hokia, ne hyvät. Sain eilen Speedgoat 3:t. Tuntuvat pahuksen hyviltä, mutta aikaisempien kokemuksien mukaan viikko on liian lyhyt aika ajaa kenkää sisään. Lenkit vähenevät. Pitäisi päättää millä parilla lähden liikkeelle. ATR Challenger 5 on vahvin vaihtoehto. Torrent kilpailija. Torrentissa on etuna keveys ja 171km matkan otteen ollessa kovin löysän, ei vaimennukset ole niin isossa roolissa likimainkaan kuin juostaisiin yhtä kiekkaa. Suoperäinen maasto. Toki joitain kivikko pätkiä. Ehkä pitää tänään laittaa Torrent jalkaan ja makustella vielä. Speedgoat 2 on hyvä vaihto kenkä, samoin ATR Challenger 3. Molemmat viimeksi mainitut ovat puolta numeroa normaalia isompia ja siksi matkan edetessä, sekä jalan todennäköisesti hieman turvotessa hyviä vaihtoehtoja. Luulen, että vaihtoehdot kisakenkä trioksi on A) Challenger 5 - Speedgoat 2 - Challenger 3... B) Torrent - Challenger 5 - Speedgoat 2.. tai jokin combo noista. Katsotaan. Tämä on kirurgin tarkkaa hommaa.

               Fyysisesti ei hirveitä ole voinut tehdä viime päivinä, vaikka kutina hienoisesta nousukunnosta on olemassa. Sen sijaan mentaalipuolella olen alkanut valmistautumaan matkaan. Minun ei tarvi keskittyä mihinkään muuhun kuin siihen, että matka jatkuu. Aikaa on, eikä minulla ole kiirettä. Tosin en koe, että kiirettä olisi ollut aikaisemminkaan, mutta luotto omaan yhä parempaan jaksamiseen on kasvanut vuosi-vuodelta. Viime vuonna meni paremmantuntuisesti kuin edellisenä. Uskon trendin jatkuvan. Kuten 1500m juoksussa. Toiseksi viimeinen kierros on kuoleman kierros. Toinen kierros täytyy saada menemään helpommin.

               En ajattele oikeastikaan mitään aikaa, vain maaliin pääsyä. Silti mentaalipuolelle tekee hyvää tietää, että esim. 30 tunnin suoritukseen riittää 10:30min/km vauhti. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, 171km ei ole Iso-Sydänmaanreitillä matematiikkaa, mutta kaukana ei olla ideaalissa tapauksessa pyöreästi 8-10-12h toteumasta. Pyöreästi jo siksi, että 15-25min menee kierrosten välisissä huolloissa normaalisti. 10min on jo aika nopsa.

              Leppälän Mika juoksi viime vuonna 7:13h + 8:43h + 10:48h.  Eli hieman pyöristäen 7-9-11h. Näen rehellisesti, että meidän välinen ero onkin noin kolme tuntia, kun puhutaan kolmesta kiekasta. Aina pitää jättää tilaa myös kehitykselle, enkä todellakaan sido itseäni mihinkään aikatauluun, mutta onnistunutta suoritusta kuvaa mielestäni hyvin tuo, jos kierrosajat ei tipu juuri kahta tuntia enempää verraten edelliseen. On kyse voimien jaosta, sekä fyysisesten, että psyykkisten.

             Olen mielestäni fyysisesti ja psyykkisesti valmis koitokseen. Katsotaan taas mihin se riittää. Täytyy vain toivoa, että pysyisi nämä loputkin päivät terveenä. Jalkojeni iho on historiankin takia heikoin paikkani. Oon koittanu rytmittää ihonhoitoakin. Hyväähän siitä ei saa, mutta täytyy toivoa, että iho kestäisi edes välttävästi. Välttävä on kova tavoite minun iholle näin pitkissä. Nukkuakin voisi yrittää edes jonkun yön hyvin ennen skabaa. Toki vähilläkin pärjää, jos pää toimii 4-10 asteikolla 8-10 välillä.    


              Tapahtumassa nähdään! Lämpimästi tervetuloa!


Onni Vähäaho, Nivalassa 11.8.2019

4 kommenttia:

 1. Ehkä kuolemankierrokseen auttaisi ensimmäisen kierroksen rakentaminen korostetun rauhallisesti? Esim 9:1 jaotuksellakin menisi vain 8:20, joka tulisi seuraavilla kierroksilla varmasti takaisin :-)

  VastaaPoista
 2. Matematiikka ei riitä tuohon (hah,hah..). Edellisten vuosien tapaan 10min välein kävelypätkä. Kaikki muu aika löysää hiiviskelyä. Siitä on enää hankala keventää, jollei oikase johonki mättäälle välillä. :)

  Enempi nuo ajat spekulaatiota. Todellisuus on se miltä tuntuu. Uskon, että kunto riittää, kun vain onnistuu sopivalla tavalla etenemään. Jatkuvaa tuleville askelille säästämistähän se joka tapauksessa on.

  Hyviä viimeistelyjä Jyrkillekin!

  VastaaPoista
 3. Sinua sen verran tuntevana ja sinun suorituksia seuranneenna komppaan Jyrkiä ;) Laita ainakin korvan taakse, että mitäs jos kävelisit ekalla lenkillä hieman enemmän. Tilanne on varmastikin juuri niin kuin sanoit, että juoksemalla ei pääse hitaampaa, mutta mitäs jos kävelypätkä olisi ekalla lenkillä hieman pidempi? Uskallan väittää, että me kaikki seuraajasi ollaan varpaat ja peukut pystyssä ja toivotaan sulle maaliinpääsyä. Se on vähintä mitä voimme toivoa esikuvallemme!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SievinAshtonEaton, kyllä sitä pitää aina yrittää kehittää tapaa päästä perille. Ja mikä mukavinta, että puolestani jännitetään että peukutetaan. :)

   Näitä mahiksia ei tule kuin noin kaksi kertaa vuodessa, joten kyllä sitä pitää yrittää mahdollisimman viisaasti mennä.

   Poista

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.