sunnuntai 12. joulukuuta 2021

HARJOITTELUKAUSI 2022 - VIIKKO 1 (MÄÄRÄ)

             Harjoittelukauden 2022 ensimmäinen treeniviikko (määräviikko) on takana. Viikko oli kokonaisuutena hyvä. Etenkin ma-to meni sujuvasti, vaikka epäröin itsekin vielä aloittaa uutta harjoittelukautta, koska palautuminen viimeisimmästä kisasta oli ollut niin hidasta ja vaikeaa. Toisaalta filosofia tuki harjoittelukauden alun helpottamista, eli harjoittelun maltillinen aloitus. Tarkoitus on edetä nousujohteisesti kohti kevättä ja Toukokuun 22-23.päivän 24h SM-kilpailuja. 

            Tarkoitus on edetä kolmen viikon rytmillä määrä - kevyt - kova. Sama aina uudestaan. Viikko 11 on kova, mutta sen jälkeen tuleekin määrän jälkeen perusviikko ja ODL:ssä kynnystesti. Harjoittelujakso 1 päättyy viikolla 12. Seuraava viikko (13) on siirymäviikko ja muutenkin rytmillisesti kevyt viikko, jolloin katsotaan testin ja tuntemusten perusteella, että tarviiko jaksolle kaksi tehdä mitään viilauksia. 

            Aion huomioida entistä paremmin kokonaisrasituksen, sekä kuunnella kropan viestejä. Esim. tällä viikolla lauantaina oli tarkoitus tehdä 60-90min lenkki, mutta nukuinkin ensimmäisen yövuoron jälkeen 2-3 tuntia normaalia pidempään. Yövuorot oli pe-su. Jotenkin nyt tuntui, että kroppa olisi halunut vain ottaa chillisti loppuviikon. Tänään 21,1km polkulenkki oli nihkeä fiilikseltään, mutta muutoin helppo. Yövuorojen jälkeen on aina arpapeliä minkälaisen pään saa matkaan lenkeille. 

            Ensimmäisen harjoitusviikon aikana kävin myös kaksi kertaa hammaslääkärissä. Tarkistuksessa todettiin kuusi reikää, joista kahden päivän sisällä paikattiin neljä reikää. Ja viikko alkoi maanantaina juhlilla. Vähän vaiherikas viikko. 

            Harjoittelusta (kts. alla) 95% oli peruskestävyysalueella ja siitä 61% PK1-alueella, eli alle 114 sykealueella. Iloista oli, että viikon ainoassa (35min) VK/MK -treenissä meno ja tuntuma oli erittäin irtonainen ja energinen. Maksimisyke oli tuossa treenissä 173, eli vain kahden pykälän päässä mitatusta maksimista. Jäi tunne, että varmaan tuonne 180 haminoille saan sen nostettua. Sen verran tuohon jäi varaa. Määräviikolla pidän MK harjoituksen varsin lyhyenä. 

            Kaiken kaikkiaan uusi systeemi tuntuu heti mielekkäältä ja hedelmällisen tuntuiselta. Uutta harjoittelussani on, että pyrin tekemään vain erittäin kevyt tehoista ja toisessa päässä eritättäin kovatehoista. Välimallin treenit minimiin. Minulla on laaja VK-alue, jonka vuoksi minun täytyy kehittää aerobista aluetta laajemmaksi, jotta saan rasva-aineenvaihduntaa kehitettyä ja nostettua alakynnystä ja sitä myöden koko pakettia paremmaksi. MK-alueella taasen minulla on kuulemma käyttämätöntä kapasiteettia ja sitä koitetaan kaivaa esiin sitä tarjoamalla. 

            Tällä tavalla lähti harjoittelukausi liikkeelle. Alla viikon tekemiset ja yhteenvedot.

 

 Ma  tiejuoksu 10,8km
        lihaskunto 20min
        mäkikävely matolla 3,3km 500m⬆️

Ti     tie/polkujuoksu 26,5km

Ke    mattojuoksu 5km 500m⬆️
         polkujuoksu 7,6km

To    tiejuoksu 12km
        mattojuoksu 21,1km

Pe    lumimäkikävely 5,7km 506m⬆️⬇️

La     lepo (yövuorojen välipäivä)

Su   Polkujuoksu 21,1km

= 13h47min
   Nousumetrit 1791m⬆️
   Juoksu 104km
   Kävely 9km

Harjoittelun tehojakauma
    PK1 61%
    PK2 34%
    VK1 1%
    VK2 2%
    MK  2%

 


 Onni Vähäaho, Nivalassa 12.12.2021

3 kommenttia:

  1. Hieno veto palata vielä 24h haasteen pariin. Tuoreen kynnystestin tasojen mukainen harjoittelu varmasti tukee tuota tavoitetta tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jyrki! Uudet vanhat haasteet toimii. Kiva palata 6.v jälkeen kokeileen aikaisemmin minulle vaikeaa kilpailumuotoa, 24h juoksua.

      Poista