Ylimenokauteni on kestänyt nyt viisi ja puoli viikkoa, sisältäen koko marraskuun. Monet eivät välttämättä ole hoksanneet minun olleen pois harjoittelusta. Lokakuussa, josta siis viimeinen viikko jo ylimenokautta, harjoittelin 63,5 tuntia. Nyt marraskuussa vain 29,5 tuntia liikuntaa. Tietenkään ei ylimenokaudella voi ihan nollille heittää, sillä niin harjoitusmäärien ja nostojen kanssa on hyvä pitää joku kohtuus.
Palautuminen on ollut huolellisesta (mm. kolme hierontaa ja yli puolet normaalia vähemmän liikuntaa) palauttavasta ajasta huolimatta ennätys hidasta kohdallani. Olen joutunut edelleen himmaamaan jopa näillä määrillä. Periaatteessa 29,5h sisältää vain harvakseltaan liikkumista, lihasten palautumisen tarkistelua, sekä sydämmelle hieman muistiksi ärsykettä antaen.
Olen pitänyt silmiäni auki, kulkiessani esimerkiksi salilla, jossa kulkee eri liikuntamuotojen niiloja. Tajusin oikeastaan vasta nyt, että spinning on todella hyvä ja tehokas korvaava harjoittelumuoto, kun sattumalta pääsin yhden Nivalan kovakuntoisimman pyöräilijän vierelle spinnaamaan. Silmäni aukesi. Kaveri oli hurjassa tikissä ja tämä muoto +20min tehtynä antaa varsin vuolaan saimaan alun antavasti. Tätä pitää tehdä enemmänkin, jos tuon vasemman pohkeen palautuminen on edelleen vaiheessa harjoittelun alkaessa.
Minullahan alkaa 6.joulukuuta 112 päivän harjoittelujakso yksi/2022. Toinen alkaa sitten 28.maaliskuuta. Tuossa, joko eka jakson viimeisellä tai toisen jakson ensimmäisellä viikolla käyn uudestaan ODL:ssä katsomassa miten olen onnistunut harjoittelussa. Samalla näen, jos pitää jotain muuttaa.
Olen ollut nyt noin neljä vuotta terveenä. Ei mitään sairasteluja. Onkin realiteettiä, että joku/joitain sairasteluja tulen kohtaamaan ykkös ja kakkosjakson aikana. Niille ei voi mitään. Ne pitää sitten huomioida niiden mahdollisesti tullessa. Harjoitteluni on kuitenkin suunniteltu ensimmäiseen kisaan asti, joka on Kokkola Ultra Run 24 tuntia 21-22.5.2022. Sinne on kova tavoite, 200km. 7:12min/km vuorokauden ajan huollot, wc-käynnit ja muut häröilyt mukaan laskettuna. Lukemana kuulostaa helpolta, mutta toteutus on kaikkea muuta. Mitä kauemmin olen juossut, sitä enemmän katson kunnioituksella tuota rajaa. Olen epäonnistunut liki kaikissa 24h kisoissa, joita en ole toki nyt toukokuun kisaan mennessä kuuteen vuoteen juossutkaan. Nyt on aika aukaista traumat ja ottaa tuo haltuun.
Tämä on ollut juoksuharrastuksen puolesta erittäin vaikea vuosi. Silti harjoituskertymä näyttää 582,5 tuntia 11 kuukauden jälkeen, vaikka taukoakin on täytynyt pitää mm. puujalan vuoksi, joka tuli Pallaksen kivikossa.
Tässä vielä tuleva harjoittelusuunnitelma ennen marraskuun kertymiä:
JAKSO 1 6.12.2021 - 27.3.2022
Viikkorytmi kova - määrä - kevyt. 6.12. aloitan määräviikolla, eli sen perään sitten kevyt ja sitten kova, määrä, kevyt, kova jne. Jakson viimeisellä viikolla (21-27.3.2022) määrä viikko korvaantuu perusviikolla, joka sisältää todennäköisesti tuon kynnystestin.
JAKSO 2 28.3.2021 - 15.5.2022
kevyt (jakson vaihtuessa siis lyhyt alasotto perus - kevyt -kombinaatiolla, jotta saan kompensaatiota ykkösjaksosta buustina kakkosen alkuun.
määrä x 2vko
kevyt
kova
määrä
kevyt
kisaviikko
Harjoittelussa ajattelen tuntiperusteisesti. Noin 80% PK -alueella ja Noin 20% VK-MK -alueella. Ja hieman tarkennettuna PK1:stä suurin osa PK määrästä, eli 94-114 sykkeillä. Siihen kuuluu tietysti myös lihaskunto ja vahvistavat jumpat. 20% kakusta teen kevättä kohden kohenevan määrän VK2/MK tehoilla. Talvella aluksi varmaan myös VK1-VK2 kynnyksellä. Pääpointtina, että harjoittelu on noin 80% tosi kevyttä ja 20% tosi kovaa. Tuo 20% kakun jako riippuu miten ukko kestää esimerkiksi MK-treeniä.
MARRASKUU VUOSI 2021 YHTEENSÄ
Ulkoilu tunnit 29,5h 582,5h
Nousumetrit 2 990m 70 670m
Onni Vähäaho, Nivalassa 1.12.2021
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.