lauantai 29. syyskuuta 2012

RIITTÄÄKÖ KUNTO VIIVALLE?

              Joskus minunkin läpän aukaisemiseen tarvii muistaa Jopet Show´n kaikki tuotanto kaudet ulkoa. Nyt ei tarvi kuin 5.tuotantokauden... Elikkä tässä oon pähkäillyt ja vertaillut tämän hetkistä kuntoa Vaasan maratonia edeltävään. "Em minä oikein tiiä, onko tässä sitten kehityttyäkään - sano sinä Mirkku. Em minä tiiä, sano sinä - en tiiä, onko tässä sitten kunnossa ollenkaan. Ossaako sitä ees loppupeleissä sitten juostakkaan - em minä tiiä, sano sinä". Täytys varmaan menemäksis, tekemäksis jonkun hyvän hiilihydraattispommin laittamaksis, jotta jalka nousis meneväksis.

            Näin. Ite asiassa tunne viikon päästä olevaa Kauniston maratonia kohtaan on hyvä. Kutka jaloissa on justiin sopivassa tilassa. Eli sellaista pientä jarraavaa jäykkyyttä vielä, mutta silti jo data ihan kohtalaista. Tollainen 4.30-4.40 Vk-kyyti menee jo ihan nättiin. Ongelmana vain vielä on pieni tietoinen tukkoisuus, joka vetää sitten kapulaa vielä vähän jäykäksi noissa vauhdeissa. Kenties Cooperi-raasto painaa v-i-e-l-ä-k-i-n kapuloissa. Sen sijaan ~5min/km -hölkkä vauhti tuntuu jo tosi kevyeltä. Tästä on hyvä herkistellä.


           Taasen on omaan kehnoon harjoitettavuuteen nähden rehkitty maksimimäärä raastoa ja kilsoja. Ei vaan pysty enempään, vielä. Vähän se KISMITTÄÄ, kun ei pysty vielä tämän enempää harjoittelemaan. Tässä on ihan juututtu tällaiseksi ~350km/kk -junnaajaksi. Tuohon hajetaan tietysti muutosta ees talaven aikana. Ees vuonna pitäis nakutella jo pääasiassa +400km/kk, ei tästä muuten tuu mittään! Mie haluan eteenpäin. Ugh!


              Kaunistoon valmistautumisesta vielä... Oon ajatellu herkistellä napsun verran enempi kuin Vaasan kisaan. Vaasan kokemus on niin tuoreessa muistissa. Koen, että tarvin nyt ennen kaikkea tilan, jossa A)akut on täynnä = jalat tarpeeksi levänneet B)Iso nälkä jaksaa raastaa koko +3h nautinto. Psykologisella puolella on maratonilla VALTAVA MERKITYS. Se on loppupeleissä päästä kiinni, mitkä numerot lätköttää tuloslistassa.


              Tännään pijän vapaapäivän. Elikkä mullahan se tarkoittaa käytännössä kylmähoitoja pari kertaa a´30min + venyttelyjä n.30-50min + jotain liikkuvuus ja koordinaatiojuttuja. Täytyy nääs tässä iässä jo melekeen päivittäin tarkastella nuo tasapainoaistit. Huomenna on vuorossa sitten Kipinän yhteislenkki. Siitäpä ei oo paljon tietoa, mikä sen sisältö on, kun siinä on kuiteski niin paljon muuttuvia funktioita, joten se olkoot huoltavaa/sosiaalista hölkkää sitten ehkä n.15km /plus/miinus 5km. Siihen alle vois käydä irrotteleen lyhyen kiihtyvän parkasun. Kuiten-niin sen verran kevyeen, ettei höyry nouse päästä.


               Maanantain vois olla vaikka kevyessä jumppa/muussa kohmelossa. Eli vapaapäivä. Tiistaina sitten JO viimeinen harjoittelupäivä ennen maratonia. Aamusella 6-8km kevyttä palauttavaa muutamalla Boltilla ja läpsyllä. Haetaan kutittavaa tilaa ja meno himoja. Iltamassa/iltapäivällä sitten martonin loppuajan ennustava 10,4km valmistava lenkki. Tuon perusteellahan tiesin Toholammin ja Vaasan ajan 5min sisään. Voihan se olla, että tuossa ei kule tarpeeksi hyvin ja pistän koko Kauniston hyllylle. Ei sekään ois mikään ihime, sillä ei tässä nyt niin valtava kunto kuitenkaan ole. En nimittäin lähe Kaunistoon, jos en ole 100% varma siitä, että pystyn ALLE 3.25:n. Ja tietystihän juoksisin mieluusti samalla alle 3.20:n. Ei niitä samoja aikoja (~3.30) jaksais raastella.


               Keskiviikon ja torstain pidän vapaata reeneistä. Eli oon aivan varmasti jo torstai-iltana varpailla liikkuva elohopea. Perjantaille on budjetoitu 3-4km kevyt jalakojen puistelu. Lauantaina sitten toivon mukaan silmät sumiana viivalle, selvänä tehtävänä vain mahdollisimman nopia katsaus ja otatus Kauniston teitä.


               Joo, onhan tässä ollu sitten Vaasan (1.9.2012) jälkeen melkoista taiteilua työkalujen kanssa. Ensin oli molemmat nilkat ja säären ulko-osat tulehtuneina. Vas.polven sisäsyrjä on ollu enemmän ja vähemmän tulehduksellisessa tilassa jo elokuun puolivälistä, mutta on kuitenkin pysynyt aisoissa - ja on itse asiassa nyt jo pois päin menossa. Nilkat ja sääret ovat myös jo ok. Kyllähän näin kevyellä harjoittelulla ehtii kaikki tulehukset parantua. Nyt on tosin nuo lonkka-nivus-akselit ja nivelet hieman tulehduksellisessa tilassa, mutta ihan hyvin kuiten-niin hallinnassa. Kylmää ja tätä jatkuvaa keventelyä. Ei huolta nuista. Mutta pienessä liikkeessä ja jännyyvessä nuo tulehukset pitää.


               Viikko Kauniston jälkeen on ohojelmassa maastovoittoinen n.80km retki (alustava kartta), jossa on yöpyminen matkan varrella autiotuvassa. Että tuolleesti sitten ajattelin aloittaa palauttelut... vasta viikko Kauniston jäläkeen. Eli kevyttä retkeilyä horistontissa. On se mukava ku on mitä oottaa.


EDIT: Juuri hankitut kengät tuleviin vaellushaasteisiin...


Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 29.9.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.