maanantai 24. syyskuuta 2012

3065 METRIÄ 12 MINUUTISSA

                            JÄTTI JUOKSU takana!!! Olen hyvin, hyvin, hyvin onnellinen (joo, kyllä oon tosissani), mutta kaikensa antaneen olotilan omaava mies. Sain tänään kuntooni ja potentiaaliini nähden inhimmilliset toleranssit huomioiden NAPPI JUOKSUN. 3065 metriä tuntuu TOSI HYVÄLLE! Osaan olla onnellinen täysin rinnoin silloin, kun pääsen tavoitteeseen. Nyt kävi näin - kerrankin. Eikä tässä ole ollenkaan sellainen olo, että tavoite (+3000m) olisi ollut liian heppoinen. Ei, minulla oli - ja on jotenkin edelleen - suuri kunnioitus tuota 3000m haamurajaa kohtaan. PERHANA, pääsin sen yli. Uskomatonta!

                  Yksi salaisuuteni oli kuunnella tätä kappaletta ainakin sen 10 KERTAA ENNEN STARTTIA. JA PÄÄSTÄ TULI HÖYRYÄ, HÄH???!!

                   ETTÄ tuolla BIISILLÄ sitä saa paljon ihtestä irti. KANNATTAA KOKEILLA. :=))

                  Katsoessani tuota yllä olevaa kappaletta, tuntuu hassulta, että kirjoitan näin. No, kerrankin on aihetta. Mukana juoksussa oli kaksi pariskuntaa plus lahjakkaan oloinen nuori mies. Nuori mies seurasikin minua noin hätäisten arvioiden mukaan n.5-10m päässä monta kierrosta, kunnes kuulu parkasu ja poika jäi piteleen pistosta. Odottelin hänestä vetoapua, mutta en viihtiny oottelemaankaan alkaa. Täytyy myöntää, että hieman herkuttelin matkan aikana ajatuksesta kunnon loppukiriotatuksesta. Yksin on aika haasteellista nimittäin tällaisia juoksuja veivata - kuten tänään jouduin tekemään - soolojuoksuna. Siksikin tämä tuntuu niin hienolta.

                 Täytyy myöntää myös, että tuntui hyvältä nähdä, etten kantannut mitenkään pahasti, vaikka juoksin ekan kilsan 3.42 -aikaan. Jälkimmäiset kilsat meni 4.02 ja 4.03. Loppumetrit jopa 3.35-tahtia. Tässä Garminin data, joka ei tarjoa kovinkaan täsmällistä tietoa, kun ei oikein toiminut näin nopeatempoisessa radan kierrossa. Normilenkeillä virhemarginaali on yleensä tosi pieni, mutta ainakaan tänään radalla se ei oikein pelittänyt.

                Tapsa ja Päivikki tekivät sellaiset varovaiset Cooperit, vaikka omaan tasoonsa nähden ilmeisen kelpo suorituksen tekivätkin. Mielestäni on jo pelkästään erittäin rohkeaa startata tällaiseen testiin. Itsellenikin tämä oli ensimmäinen varsinainen Cooperin testi sitten armeijan ja vuoden 1994/95!!!

               Mervistä ja Jarkosta tulee ensimmäisenä mieleen se lahjakkuus, joka heistä paistaa. Noin vähillä juoksumäärillä ja kerroilla tuollaiset suoritukset. 2700-2750m väliin taisi lahjakkuudet sipasta. Ja taisivat olla aika tyytyväisiä? Hienoa!

               Joo, tätä Cooperia edelsi hyvin hankalat kaksi päivää. Toissa päivänä olin ihan puhki. Myös jalat oli aika jumissa ja siis väsyneet. Eilen oli iltahugi ja sitä seurasi aamuhugi tänään. Tuossa välissä sain nukuttua vain 3,5h. Vatsa on ollu hieman sekaisin pari päivää. En kuitenkaan usko edellä mainittujen vaikuttaneen itse suoritukseen. Tämä oli - kuten sanottua - optimi suoritus tällä kunnolla. Eihän tähän nyt ees tullu muutenkaan mitenkään kevenneltyä vaan tämä toimi täsmä reeninä mahdollista Kauniston maratonia varten.

               Olen tehnyt suhteellisen vähän vauhdikkaita treenejä, puhumattakaan vetoreeneistä. Varmasti hiemankaan ahkerammalla vetoharjoittelulla esim. Cooperin testin tulos paranisi. Tämän päivän tulos riittää kuitenkin minulle vallan hyvin tässä kohtaa. Olen aina laskenut itseni tosi hitaaksi juoksijaksi ja tällainen suoritus pistää siksikin hieman hämilleen. Eihän tässä nyt enää ehkä niin hitaastikaan menty. mm. eka 400m 1.21, ja aika helposti vielä. Tonni voisi mennä tämän päiväisestä päätellen tuonne 3.25-3.30 väliin, eli 5-7 sekendiä enkkaa nopiammin. No, katsotaan, josko sitten ens keväänä kokeilis taas uudestaan vauhtivaroja, jollei sitten vielä tänä syksynä tunnu siltä. Hieman epäilen, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

                Varsin positiivinen kokemus kuitenkin tämä Cooperin -testi. Olihan se tiukkaa RAASTOA ja verenmaku maistui vielä tovi sitten suussa. Kurkkukin on kipeä ihan hengitysteiden joutuessa niin koville. Maksimisyke oli 175, joten rasitusastma on ehkä tehnyt tehtäväänsä + ikä, että max.syke on laskenut 190-> 175. Talvella matolla "meni vielä" 186. No, voihan se olla, että joku toinen päivä saapi enempi irti, en tiedä. Voisi kuitenkin laskeskella vähän tuon 175 mukaan noita lenkkejen tehoalueita. Tosin olen vetänyt niin monen tehoisia lenkkejä, että ei taida hirveästi muuttaa minun lenkkivauhteja. Ehkä erittäin kevyet muuttuvat hieman keveimmiksi.

                Oho, jaksoinkin kirjoittaa ihan hyvin. MUUTEN, arvatkaas - palkihin ihteni hienosta suorituksesta. Mätin äsken niin paljon irttiksiä (ostin melekeen 5e pussin) kuin jaksoin ja söin kaksi isoa munkkia + söin kolme vanukasta. Ajattelin tästä vielä lähtä kaakaota tekemään. Eli kunnon herkuttelupalkinto läsähti. Mutta huomenna koittaa arki. Kevyttä peruslenkkiä/palauttavaa varmaan tulee harrasteltua. Ehkä tuossa tänään iltamassa vielä pari ohrapirtelöä.

               Kiitos kaikille kanssajuoksijoille tästä päivästä!!! Ja iso kiitos myös tietenkin kellomiehille ja kannustajille!!! Ps. Special thanks hierojalle, joka sai jumiset paikkani tällaiseen rallatus iskuun ;) Reenaillaanpa ja mennään eteenpäin.

              EDIT: ENNÄTYSLISTANI nyt Cooperin juoksun jälkeen:
 

OMAT +35veenä TEHDYT 

NOTEERAUKSETU= uusin, V= vanhin,

T= tähtäimessä seuraavaksi

matka aika pvm
1km 3:32 19.8.2012
2km 7:44 24.9.2012 U
Cooper 3065m 24.9.2012 U
3km 11:47 24.9.2012 U
4km 17:38 18.9.2012
5km 22:06 18.9.2012
10km 46.44 22.7.2012 T
1h 11,75km 1.9.2011
15km 1:11:00 11.8.2012
21,1km 1:39:58 11.8.2012
30km 2:41:09 31.3.2012
42,2km 3:30:32 1.9.2012 T
50km 5:53:41 31.7.2010 V
100km 17:09:35 1-2.10.2011
12h n.80km 1-2.10.2011
24h 128,0km 1-2.10.2011


Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 24.9.2012
     

9 kommenttia:

 1. Onnea kovasta tuloksesta! Oot kyllä irtikset ja munkkikaakaut ansainnut! Kadehdin sitä miten joku voi saada itsestään sellaisen rääkin irti, oli sen verran kamalaa kuulostella sitä hinkumista lopuksi ;) ei minun kroppaparkaa voi rääkätä tuolla tavalla. Mutta meitä treenailijoita pittää olla joka lähtöön: tällaisia varoivaisen sorttisiakin...

  VastaaPoista
 2. Niin, oikein SUPER onnittelut tuosta sun 3000m ylityksestä. Kiireissäni en oikein ehtinyt sua sen paremmin onnitella. Oli kyllä ilo katella miten paljon sait irti itestäs. Sinä se et kroppaas helpolla päästä. Minusta kun tuo 12 minuuttiakin on niin pitkä aika pitää itseä kokoaika tiukilla, niin tahtoo tulla vähän alkutaipaleella aina säälittyä ja passailtua. Mut kun on niin mukavuudenhaluinen, ettei pysty pistään itseään noin lujille kuin sinä. Tuossa täytyy ottaa esimerkkiä sinulta.
  Tyytyväinen kuitenkin kaikesta saamattomuudesta huolimatta tän päivän Coopperiin.Enpä oo paljo paremmin pystyny rutistaan ennenkään.

  VastaaPoista
 3. Mukavan näköstä porukkaa oli Tuiskulan baanalla. Kovasti ois tehny mieli juosta, mutta tällä kertaa se ei ollu mahollista. Sunnuntaina koitetaan Kurranjärvellä hilipasta jos vaan koipi sen sallii. Sinne vaan kipinäläisetki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Onni!
   Keihäänheittäjästä on tullut juoksija!!!
   Voi hitsi, kun tuo koipi paranis pian, niin ens kesänä meillä ois kovia kamppailuja.

   Poista
  2. Jos saisin pitää keihästä kädessä niin vois tullakkin tiukka kisa, heh, heh.... ;) T: ei mitään jakoja Hietapuolen Bekeleä vastaan. Ja niin hyvä. Joku roti pitää olla ;=))

   Poista
 4. Kiitos, kiitos! Tulikin nukuttua kuin puulla päähän lyöty +10h. Toivotaan kaikille ennen kaikkea terveyttä!!! Sehän on kaiken ja a ja o. Kyllä eilisessä porukassakin kaiketi harjoitteluintoa on kylliksi, uskoisin. Ja kuten sanottua - mitä suorituksia - noinkin vähillä juoksuilla. Huh, huh, hattua päästä! ...Päivikki: Varmaan sitä melekeen aina miettii jälestäpäin oisko pää kestäny enempi raastaa. Kovat sykkeet oot saanut, joten sallaa taisit vähän raastellakin ;) ...Maradonna: Varmaan vammakin rajotti raastofiilistä + juoksemattomuus. Tsemppiä! Toivottavasti Bemer-hoidosta ISO apu!!! ... Lasse: Ainakaan itse en ennen Kaunistoa meinaa enää ihtiäni isommin ahistaa, joten kyllä mun on viisain pysyä omissa täsmä (pienissä) ahistuspätkissä, joita ripottelen varoen tässä vimpan n.10pv aikana ennen mahollista Kauniston kisaa. Mut katotaan ny mikä sää sinne tulee ja missä kunnossa sitä sitten on siinä aivan kynnyksellä...

  VastaaPoista
 5. Ja muistetaan avainsana = JATKUVUUS. Eli tänäänkin liikkeelle sieltä sohvien pohjilta työ/vapaapäivän mausteeksi. Kevyttä palauttavaa vaan jolokotteleen ;)

  VastaaPoista
 6. Timppeli Saarijärveltä25. syyskuuta 2012 klo 18.31

  Hienoa Onni! Kova Suoritus, varsinkin noin vanhalta äijältä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainatakseni erästä tuttua immeistä... "Sano-sinä-älä-muuta". Ps.Piru, että tuolla ulukosalla on jo jotenkinsa kolea... Saas nähdä vieläkö sen verran veri kiertäis, että sais n.10vrk:n päästä raastella sun firman kotikonnuilla 42,2km matkalla. ;)

   Poista