sunnuntai 9. syyskuuta 2012

RETKI HEILAUTETTU JA KIEPAUTETTU

                      Näinpä on tämä TUSKAN viikko päätöksessään. Tuskan siksi, etten ole koskaan ollut maratonin jälkeen näin raihnanen - reenauskyvytön. Kiitos tämän päivän auringon paistattelun hyvässä seurassa, tuli juoksua tälle viikkoa rapiat 57km. Edellisen kerran oon juossu näin vähän 7 viikkoa sitten, kun olin 24h kisan jälkeisellä viikolla mökillä(!!!) viettämässä kesälomaa... No, näköjään viikolla 31 (KEVYT viikko) tuli vielä vähemmän. Eli ainavähänpiste.com.

                Empähän tuota voi vieläkään liputtaa palautuneeksi, vaikka retken jälkeen meinaa kynä hyppiä negasävyisesti. Eletään niin ku annetaan. Katsotaanpa hieman tämän päivän KOMEAN retken antia.

                Paikalle saapui tällä kertaa kaksi extreme-henkistä immeistä lisäkseni. Tässä tämä erittäin salaperäisen hämärä yhteiskuva:



              Nuita kuvia klikkaamalla saapi ne isommaksi, jos haluaa säikähtää toden teolla. 

              Aluksi voisin hieman paljastaa tätä retki-ideologiaani, kun siitä on viime aikoina aikas paljon kyselty; -"et miksi tälläsia järjestät? -Miksi niin pitkiä? Kannattas niin ja näin"... Tarkoitukseni on tarjota mahdollisuutta kokeilla pitempiä lenkkejä siten, ettei tarvihe yksin veivata pitkää lenkkiä = seuraa ja kenties jotain vinkkipuolta yms. samalla pystyypi jakamaan, puolin ja toisin. Eli tarkoitukseni ei ole yrittää kerätä/haalia mitään jättimäärää sakkia/retki/pitkä lenkki, vaan tarjota mahdollisuutta tulla mukaan, kelle milloinkin, mikäkin retki/lenkki sopii.

                Paljon on kyselty tuollaisten 20km lenkuroiden perään. Voishan jonkun sellaisenkin järjestää. Tietysti sitä voisi järjestää myös jonkun sellaisen, jossa ois n.15-20km alkupätkä, jonka jälkeen homma voisi jatkua vielä pidempää haluavien osalta. Katsotaan. Kehitelen jotain, jos jalat kestää...

                Tänään oli ainakin mulla helekatin hauskaa, kun Jonte-Konde ja Virve olivat vähintäänkin hämillään, kun tultiin tähän paikkaan n.5-6km kantturoissa:


                         -"Joo, eihän tässä - tästäkö mennään"???




                
             SIITÄ YLI VAAN!!! Eipä jäädä arpomaan... -"Voi Onte-Fronte, ompa tiukka paikka, heh, heh" - sanoi Jonte-Konde.


                  Reippaahko tuuli (4m/s ja +11, puolipilvistä) mukavaan auringon paisteeseen yhdistettynä oli kuivattanna heinikko-osuudet aikas mukavasti, joten edes lenkkarit ei ainakaan mulla kastunna ollenkaan. Vedettiin muuten koko matka 5min juoksua + 5min kävelyä -rytmillä. Lukuunottamatta 28km jälkeiseltä makkaranpaistotauolta lähdettyämme, jolloin huitelimme 15+5 ja 10+5 -rytmillä menemään, Virven innostuessa nakuttamaan jopa tollaisia 5:05-5:10 kilsoja. Siinä tuli ihmeen hiljasta Kondella ja Frontellakin.

                   n.15km kantturoissa oli hauska sillan ylitys kohta:


                    Nuo on nuita Hietapuolen Bekelen suosikki mestoja. Tuosta jatkettiin sitten hyvin samannäkösiä hiekkateitä pullollaan oleville niityille...


                   Prrr... ja äääh... Niinhän siinä kävi, että heilautin kamut väärälle tielle ja ei mentykkään Lampoperälle vaan hieman eri kautta. <-Tuossa koko retken kartta... Paina oikealta ylhäältä, jos ei näy metreinä... Matka oli kuitenkin näköjään metrilleen sama, joten ne kaikki kanavan ylitys tasajalkahyppytuokiot olivat juurikin retkeen kuuluvia voimistelutuokioita, jotta saatiin retkimatka oikean mittaiseksi.

                   Tuon pienen vikaheilautuksen jälkeen alkoikin sellainen huumori heilumaan meiän retkellä, että minä aina tahallaan vilkuilin hämmentyneen näkössä taka, että missähän ny ollaan. No, hyvinhän tuolta könyttiin Pylykönperän ja nakkauksen kautta Pyssymäelle makkaran paistoon.

                   Hei!!! Kokeilkaapas seuraavaa: 29kilometri lenkillä kävelten ja hölkäten kevyesti ja samalle kilsalle nuotion teko ja makkaranpaisto, sekä syönti = 33.31min/km. Ihan kivaa erätehokkuutta? Meillä oli nimittäin asennettu mun Garminin kelloon 5h jänis = 8.20min/km. Oltiin makkaranuotiolta lähtiessämme jänestä 1,2km jälessä!!! No, siitä Virve alkoi paukutella sellaista haipakkaa, että jouvuttiin kyllä Jonte-Konden kanski laittaan ihan tosissaan töppöstä toisen eteen. Kovimmillaan mentiin sellaista 4:50 -kyytiä - minäkin reppu selässä, +30km jäläkeen. Vihjailtiin Virvelle takaa nasevana, että älä sitten ihimettele, jos alakaa perässä tulla hiljasta, varjot hävitä. Oli nimittäin sellaista puristusta, että kävi näköjään sykkeetkin tuossa jo Vk-puolella. 

                   Keskisykehän oli tuolla retkellä 117, eli aivan mainio, rauhallinen Pk-lenkki - siis isossa kuvassa. MUTTA, MUTTA, on tuo vasen polovi kyllä nyt ISO murheen kryyni. Ei se oo kaukana, että heivautan ihteni tauolle. Katotaan nyt. Onhan tuo vaivannu koko kalenteri vuojen, mutta nyt eka kertaa sitten tammikuun myös juostessa - aika ajoin - nyt viikon ajan. Sitte, jos se rupiaa koko ajan tuntuun juostessa niin heivautan ihteni tauolle. Ei passaa paikkoja hajottaa. Tässä on ns. pelivuosia vielä paaaaljon jäljellä. Veikkaan, että pohkeet ja takareidet on sen verran kireät (miksei IT-jännekki), jotta se ottaa jo poloveen - ja kohta pian vaikka ihan kupoliin asti. Niin, eipä tuota äkkiä taida keksiä munkaan kehosta ihan taikinan notkeaa paikkaa. No, katsellaanpa mitä tulevat päivät taasen tuo tullessaan... avoimin mielin. 

                  Niin, ja ISO kiitos kamuille tän päivän retkestä! Oli hyvä pitkä harjoitus. -"Näitä enemmän - niin ihmiset pelastuu - joo hei vaan (Jopet Show)".

                  EDIT: Tuossa viikonloppuna pari kaveria heilautti ennätyksiään uusiksi. Saarijärvi pieni-iso-mies nakutti täyven maran 3.19.57... Ex-karvoskylän painonnostaja, nykyinen polarin yli-pää-johtava-insinnööri suorastaan tykitti puolikkaan 1.34.34... OIKIASTI - AIVAN huippu lykkäyksiä. Meikä oli ihan orgasmissa monta tovia. Näistä sitä virtaa saa... Täytyy sen verran harrastaa tuota narsismiakin, että läväytänpä tähän loppuun tämän vuojen TÄHÄN MENNESSÄ kovimman raastokirin Kempeleen puolimaralta. Kas näin, prrr...

 


Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 9.9.2012

9 kommenttia:

 1. Mukava retki teillä näyttäis olleen. Ja ilma mitä mainioin.
  Tsemppiä vaan sulle noiden kinttujen kanssa. Ihan pakkas naurattamaan tuo kuva noista herne-maissi-paprikapusseista kera idealsiteen.Sitä on liikkeellä tuota kylmähoitoa tänä vaivojen vuotena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan se velemua tämä ihtesä kanssa ainainen taistelu. Kuuluu kuiten-niin ns. lajin kuvaan. Kuten oli kuulema kuulunu viime vuorokautena Jari Tomppon pyörtyily 19h kohalla, ku teki uuven 24h SE:n = +252km... Joo, täällä nivalassa on palio nuita piileviä kykyjä, kuten ny tännäänki sai taasen tojeta. Retken vetäjän pitäs kehittää ihtensä parempaan kuntoon, jotta pysyy nuijen retkeilijöijen perässä paremmin ;)

   Poista
 2. 20 km lenkki ei ole pitkä lenkki ... Eli mitä kysyjille vastaat...

  VastaaPoista
 3. Heh-heh... Tavan töissä käyvälle, kuntoilua suunnittelevalle se voisi vaikka ollakin pitkä lenkki - ymmärrän kyllä sen. Varmaan väkeä tulee silloin enemmän, jos lenkki on lyhyempi... Itse ajattelen enempi, että onko se pitkä vai ei, niin sen kestosta, en niinkään pituudesta. Pikku pitkä on mulle 2h, normi n.2,5h ja KUNNON PITKÄ +3h. :) Mielipide asioita kuiten-niin.

  VastaaPoista
 4. Eri asia on sitten, että mitä tarjoan, heh, heh... No, kyllä - tarkoitukseni on "tarjota" jokin n.20km lenkura = kannustaa immeisiä liikkumaan. Ugh! Ps. Perse ylös penkistä siellä, ei näitä kannata lukia ;=)

  VastaaPoista
 5. Ensinnäkin, mahtava sivusto Onni. Usein tulee luettua ja motivoi. Toisekseen, lenkin pituus on pitkälti näkökulmakysymys. Kokemusta on. Hieno on blogi Pasillakin ja upean inspiroiva kertomus vakavan sairauden selättämisestä, siitäkin huolimatta uskallan olla eri mieltä lenkin pituudesta.

  VastaaPoista
 6. Kiitos anonyymille. Tarkoitus olikin juuri tuo.
  Että pohditaan mikä se pitkä lenkki kullekin suhteessa tavoitteisiin ja kokemukseen on.
  Ja sitten juostaan. Paljon tai vähän.
  Pääasia on liikunnan riemu.
  Ja sitä Onninkin kanssa juostessa saa - positiivisesti.

  VastaaPoista
 7. Mukavaa, että täällä on pientä debaattia. Mikä sen parempaa, kun juoksun harrastajat vaihtavat mielipiteitä ja kokemuksiaan!? Ja mukava kuulla, että höpinöistäni on hyötyä. Olen otettu. :) Lakki käteen, tuohon noin... Tosiaan issekki oon tälle vuojelle laskenu nuot +20km lenkit, joissa on mukana 20,2km lenkuroitakin. Kehitystä on tullut, eikä keveillä 20km lenkeillä mene enää ihan 2h, joten muutan ens vuojelle tuon pidempien seurannan siten, että on A) +2h lenkit ja B) +3h lenkit... En laske +3h lenkkejä samaan aikaan +2h lenkiksi, jotta pysyy paremmin kärryllä, mitä on minkäkin verran. Tällaista future plääni tästä debaatista sain ihtelle aikaiseksi. Eli heti iski inspis tuollaiseen pohdintaan.

  VastaaPoista