perjantai 26. joulukuuta 2014

MESTARIT

                      Jokaisella on omat mestarinsa. Kaikkea mestaruutta ei aina mitata barometrein. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että täytyisi muistaa tuoda paremmin arvostus esille ihmisten ollessa vielä hengissä. Pääosin näin tässä tullaan kirjoittamaan.

                     Vanhemmat. Minun molemmat vanhemmat ovat minun mestareitani. Isä, joka on ollut jo tuonpuoleisessa yli 14-vuotta ja äiti valtaisan uurastuksen ilmentymänä. Äidit tekevät lähes poikkeuksetta elämässä suuren uurastuksen ja uhrauksen perheen eteen. Usein työ on ns. näkymätöntä, kuten loputon siivous ja huolehtimen. Äiti valvoo ja huolehtii - niinhän se menee. Nytkin kirjoittelen tätä äidin kutomat villasukat jalassa. On helppo arvostaa.

                     Isältä olen saanut sen mitä olen nyt. Luonteen. Samassa paketissa sisu ja lempeys, niin näkisin, vaikka itse sanon. Isä ei antanut koskaan periksi, vaikka joskus olisi voinut olla aiheellista. 164cm täyttä ruutia, sitä isäni oli. 16h työpäiviä. Silti hän jaksoi pelata mm. sukkapalloa kanssani töistä tullessaan. Hän rakasti urheilua. Arvosti sankareita, lahjakkuutta ja urheilullisuutta. Kenties isä olisi halunut itsekin panostaa elämässään enemmän urheiluun. Ajat olivat kuitenkin tuolloin erilaiset. 10-vuoden vanhana leipää kerjäämään. Rippikoulu-ikäisenä 10 käskyn sijaan 10 metriä kanavan luontia jne. Aina ei poika polvessa parane. Isä nakkasi riman liian ylös minulle. Siksi katson aina isääni ylös päin, vaikka joudun nyt kyykistymään sytyttääkseni kynttilän mestarini haudalle. Pala kurkussa - aina.

                      Hieman etäämpiä mestareita on monia. Olisi helppoa luetella heti kärkeen pitkä litania urheilusankareita. Eikä siinä olisi mitään väärää. Mestari ja mestari ovat kuitenkin eri asiat tässä yhteydessä.

                     Tämä kappale oli pitkään "vain" yksi monista kauniista joululauluista. Nyt tuo laulu on noussut uskomattomaan suosioon ja on monien asiantuntijoiden mukaan selkeä ykköskappale. Samalla radiossa vast´ikään puhunut asiantuntija näkee Joululauluille poikkeuksellisesti suuruuden tulleen yhden artistin tulkinnasta - Vesa-Matti Loirin. Jos kuunteletta tuon kappaleen niin onhan se totta, että sen oma elämänsä alkaa seitsemän sekunnin kohdalla, kun Veskun tulkinta alkaa. Uskomaton mestari.
                    Varmasti kaikki tiedostavatkin Veskun olevan uskomattoman lahjakas näyttelijä, koomikko, laulaja, muusikko ja viihdetaiteilija. Lukuisat monitaiteelliset tulkinnat monenlaisineen huiluineen saattavat helposti hukkua Veskun valtaisaan tuotantoon. Harvat muistavat Veskun urheilullisen lahjakkuuden. Mestari on ollut mestari myös urheilun saralla. Sm-kultaa vesipallossa ja käsipallossa. Vesku oli aikanaan varsin akrobaattinen urheilija. Hän ehti osoittaa suurta lahjakkuutta myös nyrkkeilyssä, jalkapallossa, jääkiekossa, biljardissa ja gofissa. On hankala löytää yhtä moniulotteista mestaria.
                       Harvakseltaan törmään edelleen ihmisiin, jotka kysyvät mistä blogini osoite (nivala66) tulee. Niille, jotka eivät ole vielä sitä kuulleet se on Mario Lemieux. Olisi niin helppoa luetella mestarini suuret ja mahtavat tilastot, mutta mitäpäs, jos laittaisinkin perusteluksi vain lyhyen visuualisen pätkän hänen ylivoimaisuudestaan?
                       9.4.1993 Pittsburgh pelasi vierasottelun Ny.Rangersia vastaan, jossa Mario Lemieux teki viisi maalia ja irroitti Rangersin kannattajien takapuolet penkistään ns."standing ovationejen" muodossa, eli vastustajan kannattajat keskeyttivät ottelun taputtaakseen seisaaltaan suosiota kesken pelin vastustajan pelaajalle viiden minuutin ajan. Vähemmän nhl:ää seuraaville voisin avata asiaa vielä sen verran, etteivät noiden joukkueiden kannatajat pidä toisistaan. Tämä on äärimmäisen harvinainen tallenne ja osoitus syvästä arvostuksesta. Yhä kostein silmin laitan pisteen tälle luvulle.


Onni Vähäaho, Nivalassa 26.12.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti