torstai 4. huhtikuuta 2019

URHEILU KAUPUNKI - NIVALA

         Pitkä kaupunkimme urheiluhistoria tuntee paljon uutteruutta, lahjakkuutta ja menestystä. Jokainen ikäluokka on saanut kokea urheilemisen mahdollisuuden ja kaupungin urheilusankareiden luoman historian. Yleisurheilu on ollut yksi, pyöräily ja hiihto myös. Unohtamatta muita lajeja. On ollut mistä ammentaa. Jokainen on kuullut jonkin tarinan tai ehkä seuraa parhaillaan kasvavaa tarinaa, kuten vaikka Miika Tenhusen tai Lauri Gummeruksen edesottamuksia. Esikuvista, eikä historiasta ole pulaa.

         Itse tapasin eilen Nivalan maratonin ennätysmiehen. Asko Niskalan maratonennätys täyttää 25.toukokuuta jo 33 vuotta. 2:33:55. Se tekee vauhdissa noin 3:39minuuttia kilometrille 42,2kilometrin ajan. Askolla oli jälleen tapansa mukaan paljon asiaa. Ennätysmies kertoi kahden tunnin historia luennon viiteen minuuttiin ja ehti kysyä minunkin tulevista juoksuista. Ja mainitsipa ohi mennen, että olen syntynyt samana päivänä kuin Pekka Vasala, toki 26 vuotta mestaria myöhemmin. Sivistyin.

          Ehdin itsekin poikassa seurata joitakin Askon maratonjuoksuja. Siinä oli aina tekemisen meininki. Myöhemmin olen saanut todistaa läheltä monia muitakin paikallisten suuruuksien menestys suorituksia. Yksi mieleenpainuvimmista on taatusti Keijo Nivalan vuonna 2013 voittama Suomen mestaruus 60-vuotiaiden maratonilla. Oma juoksuharrastukseni on ollut varsin tuettua, saadessani juosta monien erilaisten juoksupersoonien kanssa.

          Tavanomaisesti kestävyysurheilu suoritukset kestävät muutamasta minuutista hieman reiluun kahteen tuntiin. Luulenpa, että YLI kaksi tuntia kestävien urheilusuoritusten suorittajista Timo Ruostetsaari on tällä hetkellä selkeästi Nivalan kovakuntoisin urheilija. Yksi syy miksi Timo on ehkä niin tuntematon suurelle yleisölle on se, että Timo on melkein aina treenaamassa, eikä häntä siten juurikaan näe missään. ALLE kahden tunnin urheilijoista Miika Tenhunen ja Lauri Gummerus ovat kovimpia luita. Oma osa-alueensa on sitten voimalajit, joihin en tässä ota kantaa oman heikon tietämykseni vuoksi.

          Kaupungin uusi lempilapsi on polkujuoksu ja poluilla liikkuminen yleensä. Laji on tuonut Pyssymäelle neljän ensimmäisen vuoden aikana lukuisia tunnettuja lajin taitajia. mm. Saara Päätalon, Mia Tuoriniemen, Tero Ruokolaisen ja Jaakko Eskelisen. Polkujuoksussa pisimmät kisat Suomessa ovat noin sadan mailin (161km) mittaisia, Pyssymäen 171km puf – matkan ollessa kaikkein pisin. Pisimmillä matkoilla Suomen parhaillakin menee liki vuorokauden verran aikaa. Ne ovat ajallisesti hurjia suorituksia ja koittelevat ihmiskestävyyden äärirajoja. Esimerkiksi vuonna 2016 Pyssymäen 57km matkan voittanut Tero Ruokolainen on juossut Karhunkierroksen hieman päälle kahdeksaan tuntiin. Karhunkierroksen tavallinen vaelluksen kesto on noin 4-5 päivää.

           Ihmiset innostuvat tarinoista. Ihmiset innostuvat yhteisöllisyydestä. Nivalassa kaikilla urheilun harrastajilla on mainio yhteisö – käsittääkseni lajista riippumatta. Esimerkiksi poluilla on erittäin kannustava ja kanssaliikkujia tukeva tapa olla länsä luonnossa. Riippumatta olitko retkeilijä, geo-kätköilijä, kävelijä, hölkkääjä tai juoksija. Kaikki ovat yhtä. Ollaan ylpeitä siitä. Eletään siitä. Pidetään kiinni yhteisestä hyvästä. 

Tiesitkö, että Super PEP 2019 16-17.8.2019 Ilmoittautuminen on jo AUKI!!!

Tässä videot pepistä ja 171km kisasta


 Mika Leppälä (007) on AINOA Suomen pisimmän polkujuoksukisan maaliin päässyt kilpailija. Mika on tänä vuonna kisassamme talkoissa. Tuleeko tänä vuonna uusia maaliin päässeitä? Haluatko sinä listalle?

Onni Vähäaho, Nivalassa 4.4.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti