keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

VIIMEISIÄ SÄÄTÖJÄ JA PIENIÄ UHKAKUVIA

                Tässä on ollu taas ohjelmata, jos jonninlaista. Kisojen lähestyessä noita pieniä järjestelytehtäviäkin on aina jonnin verran. Eipä silti, ei niistä vaivaksi asti ole ollut arbeettia. Sehän kuuluupi asiaan. Tuossa kuitenkin pidettiin palaveria pj:n kanssa ja onhan niitä monenlaisia pikku juttuja tässä vielä hoidettavana ennen Kipinä maraton ja Onnin kierros -tapahtumaa. Niinhän toki on aina, kun kisaan on reipas kaks viikkoa, on aika tarkastella monenlaiset asiat läpi.

                Tuli tuossa eilettäin pidettyä toinenkin palaveri, ystäväni, kilpakumppanin ja seurakaverini, Jay Lenon, kanssa. Käytiin siinä 24h kisaa läpi. Laskin kävi kuumana. Oli pirun hyvä palaveri! Laskettiin siinä, mikä riittää tavoitteeseen. Lenohan tähtää kävelemällä (jos nyt malttaa sitten kävellä, epäilen vähän) 120km tulokseen. Itse tähtään 161km tulokseen, eli sadan mailin tavoitteeseen. Laskettiin siinä, minkä verran energiaa nautitaan/kierros. Täytyy ottaa sekin huomioon, että alussa - varsinkin juoksu-kävely-taktiikalla - vauhti on nopeampi kuin kisan myöhäisemmässä vauhdissa. 

                Tasaisen taulukon mukaan minunkin tulisi nauttia oman tavoitteen mukaan n.115kcal/kierros. Alkumatkasta eteneminen on kuitenkin väkiselläkin sen verran nopeampaa kuin myöhäisemmässä vaiheessa, että ehdin esim. ensimmäisen tunnin aikana kiertää lähes kolme kierrosta, joka tekisi siis lähes 345kcal/h = +8000kcal/vrk. Eihän sellaista määrää ole mitään järkeä edes yrittää veivata naamariin tai saa olla ojaväijyssä jo muutaman kierroksen jälkeen. Siispä päätin tuon palaverin tuloksena, että nautin n.90-100kcal/kierros. Ja sitten vauhdin selvästi hidastuessa jotain extraa. Mietin myös, että laitan aivan ensimmäisiin pulloihin (0,33L) hieman vajaa täytön. Riippuen tietysti lämpötilasta. Jos on oikein kuuma niin saahan sitä lähemmäs litran vetääkkin/h. Muutoin pidän hyvänä n.0,6L/h, vaikkapa tälläisessä n.+15 asteen kelissä.

                Ehkä tuotakin spekulaatiota isomman ratkaisun tein juoksu+kävelyrytmin hionnassa. Vielä muutama päivä sitten olin naulaamassa taktiikaksi 25min juoksua+5min kävelyä taktiikan, eli yhteensä 10min kävelyä/h. Päätin kuitenkin vaihtaa taktiikan 17+3 -malliin. Siinä tulee kolme sopivan pituista (3min) kävelypätkää/h ja vieläpä psykologisesti tärkeästi yksi minuutti/h enemmän juoksua tai vähemmän kävelyä. Lisäksi tuossa 25+5 -taktiikassa oli se huono puoli, että olisin saattanut mitä ilmeisemmin joutua sen vaihtamaan jo 4h kohdalla 15+5 -rytmiin, jossa on sitten jo 15min/h kävelyä. Nyt uskon meneväni huomattavasti pidemmälle tuolla 17+3 -rytmillä. Se tuntuu tämän hetkiselle kunnolleni sopivalta. Ja tuosta jatkan sitten 7+3 -rytmillä, kun tuo 17+3 alkaa tuntumaan liian raskaalta rastilta. 7+3 -rytmilläkin vauhti pitäisi kaiken järjen mukaan olla riittävä jopa 161km/24h tulokseen, mutta tuleehan niitä sudenhetkiäkin, jolloin on hyvä, kun on kertynyt ns. "hyvää".

               Kävinpä varsin tuossa tänään testaamassa tuota 17+3 -rytmiä. Koitin juosta mahdollisimman kevyesti ja kävellä ihan perus reipasta - muttei nopeaa - kävelyä. Jostain syystä tänään kevyen juoksun sykkeet olivat 5-8 pykälää normaalia korkeammat, vaikka juoksun tunne oli erittäin kevyt ja helppo. Päivät eivät ole veljiä keskenään. Yhtä kaikki, tuolla 22,1km matkalla keskivauhti oli 5:55 kävelyineen päivineen. Eli jopa kelpaa tuollainen kyyti, tällaiselle etanalle niin, että heilahtaa. Tein tuon lenkin 3dl vettä, joten minkäänlaista energiavarastojen täyttöä ei lenkin aikana ollut ohjelmassa. Hieman alkoi lopussa tuntumaan, että energiat alkoivat huveta. Eikä tuo lopun 7km jyrkkä 6m/s vastatuuli aivan edestä helpottanut asiaa. Lihaksisto oli myös vähän nihkiämmän tuntuinen kuin eilettäin, joten ei mikään paras päivä lähimainkaan muutoin.

               Liekkö tuohon lievään nihkeyteen (vaikka lenkki siis muutoin oli nautinnollisen helppo) oli pikainen ajankohta heräämisen jälkeen. Lenkin pukkasin käyntiin 2h heräämisen jälkeen. Aamupalaksi ajankohtaan sopien punaista heraa, ei muuta. Ja lenkin jälkeen samaa evästä + 3 verilättyä. Ravintopuoli mallikelpoista? heh, heh... Joo, eipä tässä käy valittaminen. Tämähän etenee kuin nuoren pojan unelma tämä homma. Kaikki käy liiankin hyvin laatuun... tai, no, onhan kuitenkin yksi, aika merkittäväkin uhkakuva.

              Meillä alkoi nimittäin eilen aamulla perheessä oksennustauti. Jos nyt jotain positiivista ajattelee tuosta niin hyvä ettei kisaviikolla. Jospa nyt kävisi vielä flaksi tuon taudinkin osalta, mutta pelkään vähän pahinta. 

              Tällä viikolla on tarkoitus kasata maltillisemmin noin 70-80km, joten jos tauti iskee niin onhan tässä nyt reipas 48km jo tuosta pukattuna. Jos taasen pysyn terveenä niin tästä viikosta tulee suunnitellusti myös vähän etupainoinen, koska loppuviikon neljälle päivälle ei jäänyt kuin n.22-32km lenkkeilyä harrastettavaksi. Ehtii siinä paremmin keskittyä tuon punaisen heran lappamiseen ääntä kohden. Painokin oli tuossa eilettäin 78,4kg, joten se onpi nyt tasan 10kg vähemmän kuin 20.2.2012, joten kärsii kait tuota vissiin käydä ihan normisti herakupilla? Jep, ens viikollahan on jo melkein lepoa, kun tarkoitus on juosta vain sellainen 50-60km annos. Kisaviikolla sitten vain pari lyhyen puoleista.

             Että tällaista on meno täällä 24h kisakaupungissa. Komiasti vihertää, vaikka kesä tulee hitaasti. Että kyllä kelpaa kuiten-niin. Hyvää juhannusta, jos ei tuu enää tänne kirjoiteltua ennen jusseja!!!!

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 20.6.2012              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti