keskiviikko 15. toukokuuta 2013

HIENOSÄÄTÖÄ - HIENOSÄÄTÖÄ...

                        10 Päivää kevään h-hetkeen - pääkisaan. Heh, heh... kyllä sitä jo tässä vaiheessa aletaan arvioimaan tämän hetkisen kunnon vahvuuksia, heikkouksia, herkistettäviä kohtia, sekä lihaksiston että jäsenten ja elimistön tilaa.

                         Eilinen 35km avainlenkura tuntui mäkisyydestä ja veemäisestä tehotendensistä huolimatta turhan raastomaiselta puurtamiselta 23km eteenpäin. Herkkyys ei ole vielä läsnä. Se on hyvä juttu, että eilen ei ollut vielä kisapäivä vaan TJ 11. Kuitenkin kisajuna on tulossa niin lähellä tasoristeystä, että täytyy tarkistaa omat tulevat sujuttelut huolellisesti, jotta on varmasti mahanalusta lyönnillään. Tärkeintä on saada sisäinen rauha sille, että on riittävässä kunnossa suhteessa tavoitteeseen. Siksipä tarkistankin tavoitteen vielä ensi viikolla vimpan päälle. Sen verran pitää kuitenkin sanoistaan pitää kiinni, mitä eilen Hietapuolen Bekelelle tokasin avainpitkällä = -"3.20 alle pitää kyllä mennä, vaikka ois paska sää" <-Tuolla tarkoitan liian lämmintä (+18/+19 mun paskan raja), kaatosajetta tai kovaa tuulta. Astmaatikkona kärsin heti, jos lähetään kipuaan +18 asteesta etiäpäin. Mutta, mutta - LOPULLINEN tavoite tarkistetaan ens viikolla. Täytyy selvittää, miten äijä terävöityy tästä päivästä tuonne ma-ke:n hollille.

                      Nyt on minulla tehtävänä terävöittäminen tämän viikon lauantaina. +24/+25 lupaa, mutta kyllä se menee (ehkä), kun ei tarvi pitkään kitua tiestöllä. Lauantaille oli alunperin suunnitteella 20km vetoharjoitus. Se muuttuu nyt kyllä aika rajusti. Tilanne on hieman erilainen tässä kohtaa kuin 7,5 viikkoa sitten ohjelmaa tehdessäni ajattelin. Ei paljon, mutta sen verran, jotta täytyy raapasta harjoite tuosta kohtaa uusiksi. Tosin uusi 16km vetoharjoituskin on pitkälti samoja asioita sisältävä, mutta enempi terävyyteen tähtäävää kuin junttaavaan vk-kestävyyden maksimointiin. Uskon sen puolen jo hoituneen 1,5vko:a sitten, kun läiskin menemään tuota järveä ympäri 21,1km 10pykälää alle maksimin olevalla keskarilla. Ja eilenkin asuin pitkälläni 15km 4:lla alkavilla aikanuoteilla. Niinpä päädyin lauantaille hakemaan hieman lyhemmän vetoharjoitusversion, sekä hivenen pidempien sarjapalautusten myötä maksimaallista napakkuutta ja lantion päältä lyöntiä.

                    Lauantain 16km vetoharjoitus: Vr 2km + 3x500m/500m palautuksilla + viim.500m vedon jälkeen Vr 1,5km + 2x1km/1km palautuksilla + toisen 1km vedon jälkeen Vr 2km + 1x3km kiihtyvästi siten, että eka tonni 155 sykkeillä, toinen 160 ja kolmas maitohappojen rajaa tunnustellen 165 sykkeillä. Ootinkin ois, että nuot 3km vedon tonnit menis 4.18+4.08+3.58= 3km 12.24 @4:08. Loppuun Vr 2km, joten tuosta kaikesta tulee mun matikalla 16km.

                  Ens viikolla teen maantaina ja keskiviikkona alkuperäisen suunnitelman mukaiset n.10,5km mittaiset kevyet lenkit, joissa on pieniä kunnon herkkyys mittareita = lopputuloksen arvioimisen kannalta olennaista dataa minulle. Ke-iltana julistan sitten VIRALLISEN A-tavoitteen - olkoot B-tavoite se 3.20 -aika. Vanhan enkan alle pääsisin nykykunnolla noin .80-82% sykkeillä, kun kisoissa käytän n.88-90% tehoja maratonilla.

                  Teputtaa, teputtaa, se on myönnettävä!!! Mulla on perinteisesti näihin kauen päätähtäimiin kauhia latinki ja omat odotukset tapissa. Tosin harvoin olen ollut silti (silti ihan rauhaton jo) näin luottavainen tässä kohtaa (TJ 10). Neljä päivää sitten tehdyt 5x1km mäkivetotonnit 17m nousuun @4.22-4.27 välille rauhoittivat kummasti. Aina viestit nousukunnosta rauhoittavat, mutta silti sitä haluaa saattaa viimeistelyt loppuun ennen kuin voi läsähtää sohvalle oottaan lankulle tuloa!

                  Iso asia on myös, että tuo lonkka antautui ja olen nyt vain vähän jumissa eilisestä pitkästä, jolla kokeilin siis vesi+geeli riittävyyttä. Se ei riittänyt, joten kisassa vasemman käden tehtäväksi jää osua joka juottopaikalla urheilujuoma mukiin. Lisäksi leivon 4-5 geeliä kisan aikana naamariin. Onneksi nyt tarvii kestää noin tunti vähemmän tuskaa kuin juoksu-urani alussa. Kuntokin lie vähän parempi raastoa kestämään.

                 Mitäpä minä tässä, kunhan joutessani suunnitelmiani kävin näin läpi niin saapi sitten jälestäpäin kahtua, miten näiltä askelmerkiltä ponnistus irtosi... Niin se piti vielä sanomani, että perjantain aamulenkki (alk.klo.4.45) on muuten vielä pienoisen kymysysmerkin alla. Punnihen huomen illalla kevyen 10km aamulenkuran hyötysuhdetta.
 
Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 15.5.2013

2 kommenttia:

  1. Ihan luottavaisin mielin voit matkaan lähteä, alle 3:20h ei tarvi ku käydä juoksemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on kyllä ISO hyöty, kun on niin paljon väkeä, että saa todennäköisesti vetoapua/peesiä.

      Poista