lauantai 26. tammikuuta 2013

SAFARI vol.2

                       Safari yhteisaamulenkki on nyt naatiskeltu toisen kerran. Tällä kertaa mukana oli vain Jani mun lisäksi. Methän lähettiin herroksi vasta klo.7 liikkeelle. Ooteltiin siinä jonnin aikaa, mutta ei muita näkyny, joten lähettiin matkaan.

                     Ihte olin ohojelmoinu oman herätyksen jo puoli neliäksi, jotta ehtii kunnolla valamistautua ja ees vähä yli 20km jolokotella Safarin alle. Olihan tämän aamun tarkoitus jolokotella erittäin kevyt +30km lenkura. Siinähän tuo aika meni siivillä aamupalaa natustellessa ja Crosbyn hienoja maaleja katellessa niin, jotta tahtoi lähes unohtua mikä oli aamun ménu. Siinä aikani talosteltuani oli sitten vihon viimein valmiina tien syöntiin - retki fiiliksellä. Mukaan otin maximin termovyön (mahtusko siihen noin litra lämmintä teetä), jonka tosin jätin läsöttään ekaksi pariksi tunniksi kotiaijjan viereen, käyden siinä sitten välistä hörpyllä.

                   Jalaka oli kevyt, kun starttasin klo.4.50. Eipä ihme, sillä eilen oli vapaa. Nyt oli kuitenkin sillei mukava tilanne, ettei kolottanu MISTÄÄN. Ei pienintäkään vaivaa tai kiristystä. On tainu reeni olla liian löysää? No, eihän sitä oikein näin kiireellinen mies ehi tarpeeksi reenata - sehän on tiiossa, mutta reenataan se mikä keretään. Eihän tämä ny niin vakavaa oo, ku jo melekeen 40:nen äijjän käppänä reenailee. Surkuhupasta touhua, mutta ehkä siksi niin hauskaa.

                  11km Nivalan aamua ihmeteltyäni kävin ottaan muutaman tee hörpyn. Siitä sitten lähdin kevyesti läiskiin teitä pitkin lisää kilometrejä koneeseen... En ehtinykään pitkälle, kun aloin tuntea synnytysoireita. Ei muuta kuin täytyi alkaa pian suunnistella kotia päin. Kävin sitten 8min tauolla (pysäytin sen ajaksi kellon, mutta muutoin kello kävi juomatauoilla) kotoisalla keraamisella. Kevenihän se olo, ja ehdinkin vielä sen verran kaarrella ja kierrellä, jotta mittarissa oli 22,3km, kun oli kello 7 ja Safarin aika.

                  Aika helposti saatiin Janin kans tehtyä päätös siitä, että tehdään hieman pidempi Safari-lenkki. Ei tullu vastustelua - kahen ku oltiin. Niinpä lähettiin sujutteleen. +24km kohilta alkoi hidas juoksu ja pian ERITTÄIN hidas alustainen vönkiminen, oikein kyntäminen. Iloisena siitä tojettiin, että tämä se antaa voimia kapuloihin. Ajoin oli niin pettävää nuot kelkkojen jälet, että vauhti tippui parin kilsan aikana jopa +8min/km! Täytyy kyllä sanua, jotta alkaa tuo Jani oleen jo melko hyvässä kunnossa. Hyvin painoi menemään haasteellista hankea pitkin.

                35 kilometriä kohalla toivottelin Janille hyviä aamupuuro hetkiä ja lähdin itse kotiin päin - 12,5km tuli yhteistä matkaa 7:15 keskarilla... Tai hmmm... Jos vähän koukkais tuolta niin sais 38km. Niinpä koukkasin, ja huomasin pian koukkaavan siten, jotta tulis 40km... Ei, perk... sama sujutella maratonin verran. Oli juoksu niin NAUTINNOLLISTA, kun ei mistään kolottanu tai kiristäny. Koko lenkki oli kevyttä huuhailua, lukuun ottamatta kelkka-ura-osuutta. Niinpä tuli lopen retkeiltyä 42,5km lenkura (painakaa oik.yläkulmasta Wiev in Metric, jos näkyy maileina kilsojen sijaan). Maratonin väliaika 4.11.33/5:57/km. UuuuHuuuh. Kyllä sitten retkeily on mukavata!!! Ehkä ees kerralla pitemmästi, kun on nuin kivvaa... No, huomenna taisi olla valmentaja lätkässy 4+8+4, joten ollaan vähän vauhikkaamman otatuksen parissa.
 Onni Vähaäho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 26.1.2013

8 kommenttia:

 1. Hurja kehitys jatkuu, hyvä Cosmos !
  Muista kuitenkin tankata vaikka aiotkin painoa pudottaa, 10kg saattaa vaatia 1-2 vuotta niin ei energianpuute yllätä. Tuollainen raamikas nuorukainen tarttee myös lihaksia luiden ympärille. Ens suvena jää tällanen hentoluinen rimpulakinttu ruipelo lähtökuoppiin ihmetteleen kun "pohjolan Caballo blanco" katoaa horisontin taa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei näy tippuvan - juurikaan. En oo tosin mitään radikaalia tehny, kun tuo lenkuroiden paahtaminenkin vaatii omansa. Tuosta blogista jäi poies, että natustelin lenkin aikana yhen elovena keksin ajatuksissani.

   Kyllä hp:n Bekelen PERÄSSÄKIN on pysymistä. Mutta keveitä yhteislenkuroita voitanee taasen vääntää, kun osuu aikataulut kohilleen.

   Poista
 2. Ootte te hurjaa porukkaa kaikki kolme.

  VastaaPoista
 3. Maanantaina on muutes kehonmittaus niin siinäpä sitä näkee, onko tiivistyny. Samassa mittauksessa oon hypänny välillä 29.9.2011-12.11.2012 sen viis kertaa, joten ainakin on vertailukelpoinen vaikkei ehkä modernein mittaus.

  Rasvaprosentin kehitys (suluissa paino):
  9/2011=19,7(89,6kg)... 10/2011=17,6(88,1kg)... 6/2012=15,6(79,6kg)... 8/2012=16,9(81,2kg)...
  11/2012=13,8(78,5kg)...

  Katotaan mitä numerot näyttää maanantaina. Matkaa PITKÄN AJAN tavoitteeseen, 10% tai alle on vielä melkoisesti. Pikku hilijaa...

  VastaaPoista
 4. Maratonin jälkeen normaalit pitää noin viikon tauvon liikunnasta, unohtamatta palauttavia + hierontaa n.2 kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin kuullut, lukenut ja todenut oma kohtaisen kokemuksen perusteella, että ~1vko menee maraton KILPAILUN jälkeen aika hissukseen. n.2-4pv mulla on ainakin maraton KISAN jälkeen lihaksetkin ihan solmussa = juoksusta ei edes tulisi mitään. Lisäksi elimistössä on maraton KISAN jälkeen tulehdus päällä, vaikka sitä ei itse huomaakaan. Yksi lääkäri maratonaari tuttu meinasi, että ~3-7pv on tulehdusta elimistössä maraton KISAN jälkeen.

   Sen sijaan, jos maratonin mittaisesti hölkkäilee kevyesti retkeillen on se aivan eri asia. Sen takia pitkät lenkit tehdäänkin keveillä tehoilla, jottei harjoittelu häiriintyisi. Minäkin uskon joitakin suosituksia, vaikken kaikkia läheskään.

   Mulla esim. jalat on SELKEÄSTI huonommassa kunnossa Cooperin testin jälkeen kuin kevyen 42,5km hölkkäilyn jäljiltä. Mutta tottakai sitä täytyy tunnustella kulloisenkin tilanteen mukaan, mikä tuntuu sopivalta ratkaisulta kuhunkin kohtaan.

   Monet ultrajuoksijat vetävät maratoneja jopa kisoissa puoli tosissaan = osaavat jättää sen verran auki tosi juoksusta, että pystyvät jatkamaan harjoittelua suht normaalisti. Esim. Janne Klasila veti pari vuotta sitten Tukholmassa maraton HARJOITUS mielessä 2.4x ja jatkoi ilmeisesti harjoittelua ihan normisti tuon jälkeen.

   Muistutan kuitenkin, että täytyy arvioida oma kestävyys ja kuntopohja, sekä tulkittava tuntemuksia rehdisti jatkaessa harjoittelua normaalista poikkeavan harjoituksen jälkeen. HYVIÄ LENKKEJÄ ANONYYMILLE + MUILLE :=))

   HYVÄ KYSYMYS MUUTEN!!!

   Poista
 5. Pakkohan se oli pari riviä kiussallaniki kommentoija kun käyn tätä blokia lukemassa mittää asiasta älymättä =)

  Teppo Polvi (Anonyymi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä saa ja PITTÄÄ kommentoija. Hyvä pointti lisäksi. Ilman erilaisia näkökulmia loppuu kehitys, eikä näe kuin oman yhä ulkonevan navan. :)

   On kunnia tietää, että yksi Suomen kovimmista kelaajista lukee blogiani. Mikäs se olikaan Tepon maraton enkka? Ei olla ees samalla tunnilla. ;)

   Hyviä reenejä ja semppiä!

   Poista